„Îi urăsc”. Călătoria lui Dmitri Medvedev de la șoim liberal la anti-occidental

Beatrice Dumitru 01.08.2022, 15:16
„Îi urăsc”. Călătoria lui Dmitri Medvedev de la șoim liberal la anti-occidental

Dmitri Medvedev s-a aflat într-o călătorie politică în ultimii ani. În 2008, când a devenit președintele Rusiei, a promis modernizare și liberalizare și a vorbit frecvent despre dragostea lui pentru bloguri și gadgeturi. A vizitat chiar Silicon Valley și a primit un nou iPhone 4 de la Steve Jobs.

Schimbarea lui Dmitri Medvedev

Acum, Dmitri Medvedev este un susținător al războiului declanșat de Rusia în Ucraina., iar criticii spun că tiradele furioase ale fostului lider rus sunt o încercare disperată de a-și păstra relevanța politică, după ce a fost tras pe linie moartă de Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Joe Biden este un „bunic ciudat cu demență” sau conducerea UE este „nebună” sau Rusia se va asigura că Ucraina va „dispărea de pe hartă în viitorul apropiat” sunt doar câteva dintre dovezile care arată ura lui Medved pentru Occident și țara vecină, pe care Moscova o bombardează de cinci luni de zile.

„Îi urăsc”. Călătoria lui Dmitri Medvedev de la șoim liberal la anti-occidental
Dmitri Medvedv a fost omul de încredere al lui Vladimir Putin.

Sunt adesea întrebat de ce postările mele de pe Telegram sunt atât de dure”, a scris Medvedev recent. „Ei bine, voi răspunde: îi urăsc. Sunt nenorociți și degenerați. Ei vor ca noi, Rusia, să murim. Și cât sunt încă în viață, voi face totul pentru a-i face să dispară.” El nu a precizat dacă „ei” înseamnă ucraineni, politicieni occidentali sau și una și alta.

„Încearcă să rămâna în prim-planul politicii”

Dmitri Medvedev de acum încearcă cu disperare sa-și păstreze relevanța politică într-un climat care s-a întunecat semnificativ în deceniul de când a părăsit președinția.

Încearcă să se salveze de la uitarea politică și, în consecință, se afișează ca un candidat într-un spectacol de ucenici de la Kremlin”, a spus Ekaterina Schulmann, politolog rus la Academia Robert Bosch din Berlin.

Când simți că ești o persoană inutilă și patetică, ca Dmitri Medvedev, încerci să te reinventezi din când în când. Ar fi putut să-și radă părulsau să meargă la sală. În schimb, a decis să se reinventeze ca un șoim”, a spus și Maria Pevcikh, o asociată a opozantului Aleksei Navalnîi.

În 2008, Putin s-a dat deoparte, deoarece Constituția la acel moment permitea doar două mandate de președinte de patru ani. A plecat de la Kremlin pentru a deveni prim-ministru și l-a ales ca succesor pe Dmitri Medvedev, cu care lucra din 2000.

Cineva cu idei ar fi scăpat probabil de Putin destul de repede, iar Putin nu a vrut să riște asta. A încercat să-i facă pe palc lui Putin, așa cum încearcă să facă și acum”, a afirmat Gleb Pavlovsky, care a petrecut mai bine de un deceniu în funcția de consilier la Kremlin.

Dar, deși era în mod clar subordonat lui Putin, el a părut o figură foarte diferită față de fostul om de la KGB. Medvedev a vorbit despre dragostea lui pentru muzica rock și despre importanța internetului. Putin, în schimb, nu știe să folosească internetul. Medvedev a deplâns, de asemenea, lipsa independenței judiciare în Rusia și a făcut mai multe declarații ample care sugerau că sprijină o reformă reală.

Era clar că îi plăcea partea liberală a țării și nu era doar o strategie politică. Își dorea cu adevărat să fie președintele unei țări normale, civilizate”, a declarat Natalia Sindeyeva, fondatorul TV Rain, principalul canal de televiziune independent al Rusiei, care a început să emită în timpul președinției lui Medvedev

A vrut să obțină a doilea mandat de președinte, dar Putin nu i-a permis

Dmitri Medvedev a devenit fixat pe ideea unui al doilea mandat, spun cei care l-au cunoscut. Ocazional, chiar s-a ciocnit cu Putin în public, în special când a decis ca Rusia să se abțină de la votul ONU asupra intervenției în Libia. A cochetat cu ideea înființării unui nou partid politic, iar mulți din jurul lui, inclusiv Vladislav Surkov, unul dintre cei mai importanți consilieri ai Kremlinului, l-au îndemnat să depună eforturi pentru a obține un al doilea mandat.

Dar când Putin l-a invitat pe Medvedev la o excursie de pescuit în vara anului 2011 și i-a spus protejatului său că se va întoarce la președinție, Medvedev a acceptat fără ezitare.

„Când s-a ajuns la asta, Medvedev pur și simplu nu a putut să-și asume riscul. Nu a fost la înălțime. Ca parte a acordului, Medvedev a cerut să rămână prim-ministru și pare să fi sperat cu adevărat că va deveni din nou președinte după patru ani”, a spus Pavlovsky.

Însă Valdimir Putin a avut alte idei și a dat la o parte mulți dintre asociații lui Medvedev, oferindu-i noului prim-ministru potirul otrăvit de a conduce partidul pro-Kremlin Rusia Unită, în timp ce președintele rus a jucat rolul „țarului bun”.

Paradoxul a fost că exact după ce Medvedev a făcut ceea ce a vrut Putin, acesta a încetat să mai aibă încredere în el, iar asta a transformat viața lui Medvedev în mizerie”, a mai afirmat Pavlovsky.

Medved ar avea probleme cu alcoolul

Odată cu trecerea timpului, în cercurile politice din Moscova au apărut zvonuri că Dmitri Medvedev ar avea probleme cu consumul de alcool. În 2020, liderul de la Kremlin l-a pus să demisioneze din funcția de premier și i-a oferit o funcție simbolică de vicepreședinte al Consiliului de Securitate de al țării.

Se întâmplă o mulțime de lucruri în capul lui, desigur, dar cred că o mare parte din comportamentul său actual este un sentiment de furie personală și resentimente față de liberalii ruși, care în cele din urmă nu l-au acceptat”, potrivit unei surse care îl cunoaște pe Medvedev.

La un deceniu după ce Medvedev a părăsit președinția, speranțele pentru orice fel de liberalizare autentică în Rusia s-au stins. În 2014, Putin a decis anexarea Crimeei, iar de atunci sistemul a devenit tot mai autoritar. Twitter, cândva atât de iubit de Medvedev, a fost interzis în Rusia la începutul acestui an. Și acum, în loc să vorbească despre preluarea ideilor economice inovatoare din SUA, acesta vorbește despre războiul nuclear.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...