Iași: Veste proastă pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce nu pot să facă imediat după

Elena Avramescu 28.01.2021, 15:01
Iași: Veste proastă pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce nu pot să facă imediat după

Veste proastă pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Acestea nu pot dona sânge imediat după vaccinare. În Iași sunt deja 8 donatori temporizați, dar compania de vaccinare nu a afectat procesul de donare. Dimpotriva, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul donatorilor este cu 250 de persoane în plus.

Veste proastă pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid

Conform recomanărilor Ministerului Sănătății, persoanele care au donat sânge trebuie să aștepte o săptămână din momentul efectuării vaccinului.  Dacă nu apar simptome post-vaccinale pot dona, în caz contrar trebuie să mai aștepte șapte zile de la ultima zi a acestor manifestări.

Timp de șapte zile nu pot să doneze sânge pentru a fi siguri că nu există niciun efect advers al vaccinului și astfel donarea de sânge să îi pună viața în pericol. Dacă în primele 7 zile apar reacții adverse, persoana respectivă poate să doneze, dar așteptând încă 7 zile de la dispariția reacției adverse, a declarat medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

După imunizare, persoanele pot dona plasmă și pentru pacienții aflați în strare critică în secțiile ATI Covid-19.

Altfel spus, atât timp cât plasma conține anticorpi într-un număr suficient de mare ca să poată fi administrată pacientului, a mai spus medicul.

Deocamdată rezervele de sânge de la nivelul Iașiului sunt suficiente, iar campania de vaccinare nu a impus probleme mari.

Veste proastă pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid
Vaccinare anti-Covid

Campania de vaccinare pentru infectia cu SarsCoV-2 nu a influențat campania nostră de donare de sânge. Până în acest moment au fost temporizate 8 persoane care efectuaseră vaccinul. Până în momentul de față am avut o medie de aproximativ 60 de donatori pe zi. Comparativ cu anul trecut, numărul donatorilor din acest an a fost cu 250 de persoane în plus care au donat, a adăugat dr. Lavinia Scripcaru- director Centrul de Transfuzie Sanguină Iași.

În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă COVID-19, potenţialii donatori de sânge total sau plasmă vor fi selectaţi dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2. În Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași s-au recoltat până în acest moment peste 920 de unități, se așteaptă rezultatele în urma cărora se poate valida acest tip de plasmă care trebuie să aibă un titru mai mare, în așa fel încât să poată fi administrată pacienților infectați cu COVID-19 și care sunt în stare gravă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI