Iași: Numărul de cazuri de depresie a crescut îngrijorător odată cu instalarea pandemiei de coronavirus în România

Elena Avramescu 03.02.2021, 15:30
Iași: Numărul de cazuri de depresie a crescut îngrijorător odată cu instalarea pandemiei de coronavirus în România

Numărul de cazuri de depresie a crescut îngrijorător. Lunile de pandemie au adus schimbări majore în rândul populației. Teama de a nu pierde pe cineva drag, separarea de lumea reală și necunoașterea modului de evoluție a infecției pe termen mediu sau lung au adus o serie de sentimente de neputință sau neajutorare în rândul românilor.

Numărul de cazuri de depresie a crescut îngrijorător

De la debutul pandemiei de coronavirus, la Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi s-a înregistrat o creştere cu peste 30% a cazurilor de depresie şi anxietate. Adică 2100 de femei și 1300 de bărbați s-au prezentat încă de la începutul pandemiei de coronavirus cu aceste tulburări psihice. De asemenea, spun specialiștii, s-a înregistrat și o creștere a numărului de persoane dependente de alcool sau droguri cu 40%. Cabinetele psihologice sau unitățile medicale de profil sunt pline cu astfel de cazuri.

Specialiștii spun că s-au mai remarcat tulburări psihotice, dependențe, tulburări de somn sau de alimentație, atât în timpul infectării, cât și după.

În mediul profesional nu se mai pot concentra, nu își concentrează atenția pe activitățile pe care le au de realizat în acea zi. Nu își mai găsesc niciun fel de motivație, nu mai vor să continue viața cum era ea anterior, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru la Institul de Psihiatrie„Socola” Iași.

Tulburările de somn au rămas prezente atât în timpul infectării cu COVID-19, cât și după vindecare. Dacă pacienții cu probleme la nivel psihic nu pot trece singuri peste situație, ceea ce este foarte greu, sau nu apelează la un specialist, se pot pierde cu totul și pot recurge la gesturi necugetate.

Numarul de cazuri de depresie a crescut ingrijorator
Numarul de cazuri de depresie a crescut ingrijorator

Poate duce la o tulburare depresivă majoră, care individul nu se mai adaptează nici în mediul exterior, nu mai poate avea grijă de el și desigur poate duce până la idei și gesturi suicidale, a completat Irina Mitrea,  psiholog clinician.

Înafara de depresie, apare și dependența de alcool sau droguri

Pe lângă aceste tulburări apare și dependența fie de alcool sau droguri, iar odată cu pandemia s-a inregistrat o avalanșă de pacienți noi la Institutul de Pisiatrie.

Dependența de alcool și droguri vine separat, ca o tulburare distinctă, dar și alături de tulburările depresive și de anxietate. Într-adevar, în perioada pandemiei sunt cazuri noi de dependență de alcool sau droguri, dar sunt și din pacienți anteriori diagnosticațoi cu tulburări psihice care au prezentat acest consum abuzxiv de alcool sau droguri, adaugă medicul Prepeliță.

Pentru acești pacienți se aplică tratament medicamentos, acesta se aplică sub supraveghere medicală și se administrează la fel ca depresia și anxietatea printr-o colaborare riguroasă dintre psihoterapeut și medicul psihiatru.