Iași: Ivermectina ar putea fi introdusă în tratarea pacienților COVID-19: „Când vom avea aprobare de la ANMDM vom putea să o folosim”

Elena Avramescu 08.02.2021, 17:31
Iași: Ivermectina ar putea fi introdusă în tratarea pacienților COVID-19: „Când vom avea aprobare de la ANMDM vom putea să o folosim”

Ivermectina ar putea fi introdusă în tratarea pacienților COVID-19. Medicii din Iași spun că acest medicament care a creat controverse în ultima perioadă și pe care romanii l-au luat cu asalt golind rafturile farmaciilor veterinare ar putea fi introdus într-un studiu universitar.

Ivermectina ar putea fi introdusă în tratarea pacienților COVID-19

Deocamdată ivermectina nu este inclusă în schema de tratament, dar va debuta un studiu în mai multe universități din țară, în care va fi inclus, mai mult ca sigur și Iașul dar nu se știe când va începe și cât va dura.

În momentul în care vom avea aprobare de la ANMDM vom putea să o folosim, în prezent nu avem cadrul legal să o folosim. Se folosește conform unui protocol în Statele Unite apărut pe 27 decembrie și conform unui protocol din Franța care a apărut acum câteva zile sau săptămâna trecută, a declarat Carmen Dorobăț, medic Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Până acum, singurul medicament antiviral care a primit aprobare la nivel mondial în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus este remdesivirul, creat de compania americană de biotehnologie Gilead Sciences. Totuşi, deşi s-a demonstrat că și acest medicament poate scurta perioada de spitalizare, nu are efect asupra ratei de mortalitate şi încărcăturii virale, ce măsoară „cantitatea” de virus care circulă în fluxul sanguin al pacientului.

Ivermectina ar putea fi introdusa in tratarea pacientilor COVID-19
Ivermectina poate sa fie introdusa in tratarea pacientilor COVID-19

„Lumea trebuie sa stie ca este un produs toxic pentru oameni”

Este un antiparazitar puternic. Lumea trebuie să știe că este un produs toxic pentru oameni. Nu este încă omolgat în România, sunt studii avansate în America. Noi trebuie să cunoaștem faptul că un produs antiparazitar de uz veterinar, nu cred la momentul acesta ca poate să facă fatță rigorilor acestui virus, acestei pandemii, a spus Ioan Ancuța, medic veterinar.

Vă recomand să mergeți și să tineți legatura cu medicul de familie, cu un medic epidemiolog dacă este cazul, un specialist, dar mai apoi să vă vaccinați, căci vaccinarea este cea mai importantă imuzinare. Prin vaccin ne imunizăm cu toții, a spus Ioan Ancuța, medic veterinar.

Medicul a mai precizat că poate fi toxic dacă este luat în doze mari, dar este sigur pentru administrare la animale. Utilizarea acestui medicament de către oameni, poate provoca probleme grave. Cei care vor acest medicament pleacă supărați din cabinetele medicilor veterinari, pentru că nu reusșesc să își cumpere Ivermectina.

Urmăriți Impact.ro și pe