Iarna revine în forță în România. ANM anunță coduri galbene de îngheț și vijelii, zonele afectate

Beatrice Dumitru 26.03.2023, 15:04
Iarna revine în forță în România. ANM anunță coduri galbene de îngheț și vijelii, zonele afectate

Vremea se schimbă radical de luni dimineață în aproape jumătate din țară. Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări Cod galben de îngheț, brumă, dar și alte fenomene meteo, precum lapoviță, ninsoare și vânt. Iată care sunt județele vizate.

Vremea se schimbă radical

Meteorologii avertizează că vremea se răcește accentuat, de luni dimineață și până miercuri, și vor fi ploi, lapoviță și ninsoare, iar la munte se va depune strat nou de zăpadă.

Un Cod galben și o Informare Meteorologică de vânt și răcire întră în vigoare luni, 27 martie, ora 06:00, și va fi valabilă până miercuri, 29 martie, ora 21:00. Sunt vizate intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată, îngheț la sol și brumă.

În acest interval, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării în intervalul menționat. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți, îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte – măzăriche, lapoviță și ninsoare.

Iarna revine în forță în România. ANM anunță coduri galbene de îngheț și vijelii, zonele afectate
Vremea se răcește în România.

Vreme rece pentru această perioadă

Marți și miercuri, vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol, în timp ce în sud-estul teritoriului, în seara zilei de luni, vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

La munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45-65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare.

Cod galben de vânt puternic

ANM a emis și o atenționare Cod galben de vânt puternic pentru ziua de luni, de la 6 dimineața până noaptea, la ora 23.00.

Astfel, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h.

În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...