Huda lui Papară, locul ciudat din munții Trascău. Peștera e unică în Europa

Badea Violeta 29.05.2022, 07:55
Huda lui Papară, locul ciudat din munții Trascău. Peștera e unică în Europa

Iubești drumețiile? Ei bine, atunci ar trebui să-ți planifici neapărat o vizită la Peştera Huda lui Papară din Trascău. Aceasta reprezintă, fără îndoială, un punct de atracție pentru multe persoane, datorită uimitorului său peisaj sălbatic și spectaculos al zonei. Iată cum arată și de ce este unică în Europa!

Huda lui Papară, cea mai spectaculoasă peșteră din Europa

Peştera Huda lui Papară este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care trebuie neapărat să le vizitezi în Munții Apuseni. Acolo vei putea vedea cea mai înaltă galerie, cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi şi mai numeroase excentrite (stalactite crescute strâmb) şi cu cel mai mare depozit de chiropterit (excremenete de lilieci) din țara noastră.

Din păcate, turiștii nu mai pot intra în peșteră din cauza distrugerii sistemului de acces, însă peisajul magnific nu trebuie ratat. În plus, Peștera Huda lui Papară este cea mai populară atracție turistică pentru pasionații de lilicei, acolo aflându-se cea mai mare colonie de pe întregul continent european.

Între 2007 și 2008, cercetătorii au descoperit circa 84.000 de lilieci din nouă specii, iar, conform estimărilor acestora, peştera ar avea mai mult de 60 de vagoane de chiropterit.

Turiști din lumea întreagă vin la această peșteră și pentru a vizita bisericuța din apropiere. Potrivit localnicilor, aceasta îi protejează de forţele malefice din adâncul peşterii. De-a lungul timpului, micuțul lăcaș de cult a fost incendiat de tătari, însă a fost refăcut de fiecare dată. După căderea comunismului, s-a construit, alături de biserică, o mănăstire de calugăriţe cu hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva.

Huda lui Papara, cea mai spectaculoasa pestera din Europa
Huda lui Papara, cea mai spectaculoasa pestera din Europa

Cum a luat naștere denumirea peșterii

Numele peșterii are o poveste impresionantă în spate care merită dezvăluită. Huda reprezintă un regionalism și înseamnă cale îngustă, groapă, gaură în pământ, peşteră sau adăpost.

Papară vine din latinul „papa” ce se traduce conducator religios. Prin urmare, Huda lui Papară ar putea înseamna adăpostul, casa conducatorului religios.

În vremea dacilor, acest loc superb a fost folosită ca locuinţă şi loc de cult. Specialiștii au descoperit urme ale omului preistoric, resturi de unelte de piatră neslefuite care ar putea aparţine omului de Neanderthal.

De altfel, există și o legendă conform căreia Zamolxes, zeul dacilor, s-ar fi retras într-o peşteră din Trascău, una extrem de mare şi de vizibilă. Se crede că ar fi vorba chiar de Peștera Huda lui Papară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...