„Hotelurile vor da faliment”. Colaps financiar anunțat în turismul românesc. Decizia unică a patronatelor

Luiza Moldovan 10.06.2020, 14:18

Patronatele din Turism joacă tare. Exasperați de continuarea restricțiilor, șefii marilor rețele de hoteluri și restaurante vor face o mișcare dramatică, iar această decizie implică Guvernul României. Dacă restricțiile de deschidere a restaurantelor închise continuă, aceștia se tem de ce e mai rău.

Turismul românesc – pe muchie de cuțit. Decizia de ultim moment a Patronatelor

Patronatele din Turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale dacă se va menține restricția de deschidere a restaurantelor din hoteluri de pe 15 iunie. Patronii de restaurante spun că, de la jumătatea lunii, deja românii și-au achiziționat pachete de servicii care nu vor putea fi onorate dacă restaurantele vor rămâne închise. Intenția Guvernului ar fi fost ca aceste restaurante să se deschidă pe 1 iulie, însă reprezentanții patronilor din industria HoReCa spun că o întârziere de două săptămâni ar arunca în aer industria, în condițiile în care alte țări au ridicat, deja aceste restricții.

Cu restricțiile continuate și după data de 15 iunie, România se află într-un dezavantaj competitiv clar față de alte țări din zonă, care au ridicat aceste restricții. Decizia ar pune lacăt pe mai mult de două treimi din hotelurile din țară.

Continuarea restricțiilor și după 15 iunie ar fi, pentru HoReCa, o palm grea. Douaă treimi dintre restaurante n-ar suporta-o, de fapt.
Continuarea restricțiilor și după 15 iunie ar fi, pentru HoReCa, o palmă grea. Două treimi dintre restaurante n-ar suporta-o, de fapt.

Hotelurile sunt amenințate de faliment

”Dacă nu se deschid cel puțin restaurantele hotelurilor pe data de 15 iunie, putem să spunem adio turismului românesc, deoarece sunt peste 500.000 de persoane care au achiziționat, începând cu 15 iunie, vacanțe în România ce includ servicii de cazare cu masa, care nu pot fi prestate în aceste condiții. Multe dintre hotelurile din orașe, stațiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toți turiștii cazați, motiv pentru care nu își vor putea desfășura activitatea”,a spus Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Murad a mai spus că amenințarea falimentului e reală pentru mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară și că decizia Guvernului e șocantă, nemaivorbind despre faptul că nu-și explică cum de alte țări au relaxat aceste restricții.

„În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment”, a declarat Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Urmăriți Impact.ro și pe