Hosni Mubarak, fostul președinte al Egiptului, a murit la 91 de ani. Motivul decesului

Hosni Mubarak. Foto: Captură YouTube

Fostul Președinte al Egiptului, Hosni Mubarak  a decedat marți, într-un spital militar din Cairo, la vârsta de 91 de ani. Cine a fost Hosni Mubarak și ce implicații a avut la schimbările de ordin politic din Egipt?

Hosni Mubarak, fostul președinte al Egiptului a decedat

Televiziunea de stat din egipt a relatat, marți, că Hosni Mubarak  a murit la câteva săptămâni după ce a suferit o intervenție chirurgicală, notează BBC. Mubarak a fost unul din reprezentanții de seamă ai regimului totalitar din Egipt, din ultimii 30 de ani.

Foto: Captură video YouTube

Foto: Captură video YouTube

Hosni Mubarak  a petrecut trei decenii la conducerea țării, din 1981 și până în 2011, când a fost înlăturat brusc de la putere printr-o revoltă populară de egiptenii care sperau să înceapă atunci un lung proces de democratizare. Aceste manifestații violente au făcut parte ceea ce numim astăzi Primăvara Arabă prin care mai multe state din Orientul Mijlociu ș Africa de Nord au vrut să îndepărteze de la conducere regimurile totalitare.

Succesorul său ales democratic, Mohamed Morsi, a fost înlăturat, de asemenea,  în 2013, printr-o lovitură de stat militară susținută popular. Mulți au văzut ecouri ale stilului de conducere al lui Mubarak în actualul lider al Egiptului, fostul general Abdel Fatah al-Sisi.

Hosni Mubarak  a fost găsit vinovat complicitate la uciderea protestatarilor în timpul revoluției. Inițial a fost condamnat la închisoare pe viață, pentru moartea a 239 de protestatari. În 2017, Cea mai mare instanță de Apel din Egipt l-a achitat.

La înfățișările de la tribunal, din ultimii ani,  Hosni Mubarak  apărea foarte slăbit, venind adesea pe o targă la procese, purtând ochelari de soare la ochi, scrie The Guardian.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI