HORECA, decisă să lupte până-n pânzele albe pentru luarea măsurilor viabile care să nu le mai afecteze afacerile

Ioana Constantin 05.03.2021, 17:57
HORECA, decisă să lupte până-n pânzele albe pentru luarea măsurilor viabile care să nu le mai afecteze afacerile

HORECA, decisă să lupte până-n pânzele albe. Constanța se-apropie vertiginos de scenariul roșu. Azi municipiul avea o incidență de noi îmbolnăviri de 2,97 la mia de locuitori. Saltul peste 3 la mie înseamnă din nou închiderea restaurantelor, restrângerea activităților la terase, și falimente pe segmentul alimentației publice. Patronii de la mare s-au unit într-o asociație și sunt deciși să lupte contra Guvernului care îi falimentează.

HORECA, decisă să lupte până-n pânzele albe

Este prima oară în 3o de ani când toți patronii din Alimentația Publică de pe Litoral își fac propriul sindicat. Atât de mare este disperarea. S-au asociat proprietarii de restaurante, baruri, cafenele, cluburi si beach baruri. Printre investitorii din alimentația publică de pe Litoral mocnește revolta.

Aceste hotărâri se iau din capitală. Mi-ar plăcea să se înțeleagă că odată cu oprirea acestor societăți, cineva trebuie sa își asume rolul de compensare a pierderilor. Vine 8 martie, lumea ne intreabă dacă avem deschis. Nu stim ce să raspundem. Noi avem activitate 365 de zile pe an. Întrebarea este: încchidem sau nu. Nu poti să vin la 1 noaptea săa ne spui că gata, se închide. Vorbim de alimente, salariați.

Nu poți lua astfel de decizii. Vinerea trecută au fost 11 controale în Capitală, la București. Suma tuturor amenzilor a fost de 7o.ooo de lei. La noi în Constanța, o singură unitate a fost amendată cu 65.ooo de lei. Am avut 3646 de controale numai în stațiunea Mamaia. Am avut 1114o de controale pe municipiul Constanța. Ce credeți, aceste controale au constatat că „pentru anul 2020 nu au fost evenimente deosebite cu privire la respectarea normelor de igienă și general-sanitare în domeniul HORECA, a spus Nelu Cosma, administrator restaurant.

Întâlnire HORECA

HORECA reprezinta un pericol?

Cel mai mult patronii își doresc decuplarea lor de pragul fatidic de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori: este cifra care le-nchide pe loc afacerile și-i face să trimită acasă tot personalul și să înregistreze pierderi.

Vom cere în cel mai scurt timp să aducem argumente pentru a fi scoși din această incidență de 3 la mie care mi se pare nejustificată. De ce HORECA reprezintă un pericol, pentru că avem demonstrat deja că s-au deschis restaurantele și numărul de clienți nu a crescut într-atât de mult încât să prezinte un pericol. Incidența de 3 la mie nici nu protejează, nici nu ajută și suntem împotriva acesteia, a declarat și Aslan Egevit, patron restaurant.

Față de alți investitori din țară, cei de aici au și specificul sezonului estival: anul acesta Paștele coincide cu 1 Mai, dată când se deschide sezonul vacanțelor și oamenii vor ca să știe ce soartă le rezerva autoritățle. Investitorii din turismul estival sunt loviți de 2 ori: odată de regulile pandemiei care le pune lacătul pe ușa din senin, și-a doua oară de administrația locală care le-a calculat și a votat taxele locale pentru un an de zile.

HORECA, decisa sa lupte pana-n panzele albe
Corina Martin și Aslan Egevit

Nivelul de taxe și impozite a fost calculat în continuare la o valoare stabilită ca pentru un an întreg de functionare deși știm foarte bine că tot anul trecut 2020 iată, (si acum suntem in pragul aceleiasi situatii) exista foarte multe saptamani sau luni in care restaurantele sau cafenelel sau saloanele de evenimente sau barurule nu au putut sa functioneze, a spus Corina Martin, agent de turism.

Oamenii se simt pacaliti pe fata. Guvernul a taiat si voucherele de vacanta, care se simteau in incasarile restaurantelor si teraselor de pe Litoral iar pe parte de amenzi se simte discriminarea. în scurt timp, patronii din Alimentația Publică de la malul mării își vor anunța calendarul de proteste și de luptă sindicală cu autoritățile.

HORECA, decisa sa lupte pana-n panzele albe
HORECA, decisa sa lupte pana-n panzele albe
Urmăriți Impact.ro și pe