Harta lumii trebuie să fie modificată în curând, continentele își schimbă poziția. Cum au ajuns să fugă unele de altele

Ana Anitoiu 28.01.2021, 15:57
Harta lumii trebuie să fie modificată în curând, continentele își schimbă poziția. Cum au ajuns să fugă unele de altele

Harta lumii va trebui să fie modificată în curând, deoarece cele mai multe continente își schimbă poziția. Oamenii de știință au explicat cum au ajuns acestea să fugă unele de celelalte. Distanța dintre ele, de o parte și de alta a unui ocean, este cu patru centimetri mai mare în fiecare an. Cercetătorii au găsit explicația în adâncurile apei și sunt uimiți de ce se întâmplă acolo.

Cum ar trebui să fie modificată harta lumii, în curând

Potrivit unor specialiști britanici, continentele America de Nord și cea de Sud, de o parte, și Europa, Asia și Africa, de cealaltă, se îndepărtează tot mai mult, cu câte patru centimetri în fiecare an. Experții au aflat ce se întâmplă după ce au studiat activitatea seismică ce are loc în jurul Dorsalei Atlantice – placa tectonică situată de-a lungul fundului oceanului Atlantic, împărțindu-l între nord și sud și formând cel mai lung lanț muntos submarin din întreaga lume.

Oamenii de știință britanici implicați în studiu au folosit seismometre scufundate pe fundul oceanului și au găsit ceva la care nu se așteptau. Datorită acestor dispozitive, cercetătorii au descoperit care este, de fapt, ”mărul discordiei” dintre continentele menționate, cărora nu le mai ajunge distanța dintre ele.

Harta lumii trebuie sa fie modificata in curand, continentele isi schimba pozitia. Cum au ajuns sa fuga unele de altele
Imagine a Pamantului

De ce se îndepărtează tot mai mult continentele

Potrivit cercetătorilor, citați de Daily Mail, secretul se află în mantaua Pământului, adică în stratul situat între nucleul și scoarța terestră, ce se întinde până la adâncimea de 2.890 de kilometri. Totuși, fenomenul apare la adâncimi de peste 600 de kilometri sub Dorsala Atlantică. Aici se formează curenți de apă extrem de puternici, ce împing plăcile tectonice de dedesubtul lor.

Astfel, continentele Europa cu Asia și Africa, de o parte, și America de Nord și America de Sud, de cealaltă parte, se distanțează unele față de altele din ce în ce mai mult. De altfel, Dorsala Atlantică este și cel mai ”agitat” loc de pe Pământ, din cauza activității seismice prezente acolo. Litosfera Terrei – ce include scoarța terestră și partea superioară a mantalei, este formată din aproximativ 15 plăci tectonice, fiecare având diferite mărimi și forme.

”N-au mai fost făcute astfel de observații”

Până acum, după cum a explicat autorul studiului, Matthew Agius, fost cercetător postdoctoral la Universitatea din Southampton, s-a crezut că acest fenomen, numit ”upwelling”, are un rol minor în depărtarea continentelor. În plus, s-a crezut că are loc mai la suprafața apei. ”Upwelling” reprezintă o mișcare a apei, condusă de vântul puternic. Mai exact, apa rece și bogată în nutrienți, din adâncul oceanului, este ridicată la suprafață, înlocuind-o pe cea mai caldă și mai săracă în nutrienți.

”Aceasta a fost o misiune memorabilă ce ne-a luat în total 10 săptămâni petrecute în larg, în mijlocul Oceanului Atlantic. Aceste rezultate incredibile ne oferă o nouă înțelegere a felului în care interiorul Pământului este conectat cu plăcile tectonice, cu observații ce n-au mai fost făcute niciodată”, a spus Matthew Agius, care s-a referit la faptul că el și echipa sa au colectat seismometre ce au fost ”plantate” anterior, în 2016. Rezultatele studiului ar putea duce la dezvoltarea unor sisteme mai performante pentru anunțarea unor dezastre naturale, precum tsunami.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...