Harta Europei e pe cale să se schimbe. S-a votat aseara și e primul pas spre apariția unei noi țări

Harta Europei e pe cale să se schimbe. S-a votat aseara și e primul pas spre apariția unei noi țări (Photo by LLUIS GENE/AFP via Getty Images)

Aleșii Parlamentului regional din Catalonia au votat vineri o rezoluție prin care provincia a fost declarată ”republicană”, care  ”nu recunoaște niciun rege”, potrivit știripesurse, care citează TVE. Liderul separatist din Barcelona, Quim Torra, a solicitat organizarea unui referendum pe tema monarhiei.

Catalonia, primul pas spre constituirea republicii

Grupările politice separatiste JxCat, ERC şi CUP au votat „pentru” adoptarea rezoluţiei, în timp ce Ciudadanos, PSC, coaliţia En Comù Podem şi PPC, „împotrivă”, scrie news.ro.

În rezoluție, preşedintele parlamentului catalan, Quim Torra a criticat în termeni duri fuga fostului rege Juan Carlos de acțiunea justiției și a descris Casa regală a Spaniei drept ”monarhie delincventă”.

Liderul separatist le-a solicitat guvernanților care aparțin formațiunii politice Unidas Podemos, într-o sesiune extraordinară, să demisioneze dacă sunt, într-adevăr, de acord că Juan Carlos I „a fugit” din Spania şi nu vor să fie complici la „muşamalizarea” presupusei corupţii.

„Singurul protest responsabil şi care va fi înţeles de cetăţeni este acela ca toţi membrii Guvernului care nu sunt de acord cu ce s-a întâmplat să demisioneze acum”, a spus Torra, care a convocat întâlnirea extraordinară pentru a discuta situaţia monarhiei spaniole.

Harta Europei e pe cale să se schimbe. S-a votat aseara și e primul pas spre apariția unei noi țări

Harta Europei e pe cale să se schimbe. S-a votat aseara și e primul pas spre apariția unei noi țări

Liderul separatist: Obiectivul nostru urgent, o republică independentă catalană

Quim Torra a solicitat și organizarea unui referendum național privind monarhia și republica.

La începutul acestei săptămâni, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, a plecat din țară. În urma acestei decizii, executivul de la Madrid condus de Pedro Sanchez (PSOE) a apărat decizia Casei Regale. Se pare că Juan Carlos s-ar fi retras în Republica Dominicană în urma scandalului de corupție în care este vizat.

Opoziția a criticat organizarea acestei sesiuni, în contextul unei creșteri alarmante de noi cazuri de coronavirus atât în Catalonia, cât și în țară.

În același timp, Quim Torra este în total dezacord cu plecarea lui Juan Carlos și vede această situație drept o ”problemă de natură constituțională”. Soluția pentru a ieși din această criză ar fi, în opinia liderului separatist, una singură: regele Felipe al VI-lea să adbice și să fie organizat un referendum în privința monarhiei în întregul stat spaniol.

Torra a spus tare și răspicat că obiectivul ”urgent” al separatiștilor catalani este acela ”de a trăi liberi într-o republică independentă catalană”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI