Harta Europei chiar e pe cale să se schimbe. O țară mare e gata să se rupă în două

Andreea Bisinicu / 29.11.2020, 13:05
Harta Europei chiar e pe cale să se schimbe. O țară mare e gata să se rupă în două

Harta Europei chiar e pe cale să se schimbe. O țară mare e gata să se rupă în două și vrea să devină independentă, cât mai repede. Anunțul i-a luat prin surprindere pe oficialii celor mai importante state ale lumii.

De ce este harta Europei pe cale să se schimbe

Harta Europei chiar e pe cale să se schimbe. Care este țara care vrea să devină independentă? Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, a declarat că vrea să organizeze un al doilea referendum asupra independenţei cât mai curând posibil anul viitor, pentru ca Scoția să fie separată de U.K. Liderul Partidului Naţional Scoţian a declarat că anticipează organizarea votului „în prima parte” a noii sesiuni parlamentare, care va începe anul viitor, scrie cotidianul englez The Times. Sondajele de opinie sugerează că marea majoritate a scoțienilor se află în favoarea independenței. Ce determină această creștere a sprijinului? Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, în ciuda majorității din Scoția care s-a opus acestei acțiuni. Un virus mortal a devastat globul, lăsând mai mult de un milion de oameni morți. Blocarea și alte restricții au lăsat economia britanică să se prăbușească, guvernul britanic împrumutând sume uimitoare pentru a sprijini muncitorii șomeri și a salva afacerile închise. Puterile și limitele parlamentului scoțian, în special în ceea ce privește sănătatea și educația, au fost demonstrate mai dramatic decât în ​​orice moment de când au fost transferate de la Londra la Edinburgh în 1999, scriu cei de la BBC.

„Scoţia ar trebui să aibă oportunitatea de a alege dacă să devină independentă mai degrabă în prima, decât în ultima parte a viitoarei sesiuni parlamentare”, a declarat Nicolae Sturgeon pentru postul ITV Border, potrivit The Times.

Scotia vrea sa iasa de sub umbrela Regatului Unit. Motivele sunt intemeiate, spun autoritatile
Scotia vrea sa iasa de sub umbrela Regatului Unit. Motivele sunt intemeiate, spun autoritatile

În 2014, motivul principal împotriva independenței a fost acela că ar pune în pericol prosperitatea scoțiană. Autoritățile britanice au susținut că ipotecile, locurile de muncă și economiile vor fi puse în pericol și că o Scoție independentă nu va ști ce monedă să folosească. Oponenții au declarat că nu vor putea întemeia suficiente taxe pentru a acoperi nivelurile ridicate de cheltuieli publice și că țara va fi forțată să părăsească Uniunea Europeană pentru a porni. A fost, în mare parte, vorba despre un apel la pragmatism, nu la emoție, mai degrabă un caz tranzacțional decât cultural pentru Marea Britanie. La organizarea primului referendum, 55% dintre scoțieni au vrut să rămână în Regatul Unit. Locuitorii din Scoția s-au răzgândit odată cu Brexitul. Decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, în anul 2016, a schimbat datele problemei, iar acum, conform unui sondaj Ipsos MORI dat publicităţii în octombrie 2020, în cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.

De ce vor scoțienii să iasă din U.K.

Expertul în sondaje, profesorul John Curtice, de la Universitatea Strathclyde, spune că sondajul poate fi un aspect anormal, dar chiar și așa consideră că sprijinul pentru independență se ridică, în medie, la 54%. Specialistul a remarcat, de asemenea, că decalajul de gen a dispărut, conform căruia femeile erau mai reticente decât bărbații să susțină independența Scoției de U.K. Mai mult de atât, un număr din ce în ce mai mare de alegători mai tineri pare să fie în favoarea părăsirii Regatului Unit. Stilurile contrastante ale primului ministru scoțian Nicola Sturgeon și ale primului ministru britanic Boris Johnson au fost foarte vizibile. Cercetările sugerează că anul trecut, pentru prima dată, o majoritate din fiecare grupă de vârstă din Scoția a considerat schimbările climatice ca o problemă imediată și urgentă.

Harta Europei chiar e pe cale să se schimbe. Locuitorii din Scoția vor să iasă de sub umbrela Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Unul dintre motivele principale pe care le-au invocat scoțienii a fost felul în care premierul londonez Boris Johnson a gestionat criza cauzată de pandemia de coronavirus, care a pus stăpânire pe întregul mapamond. De asemenea, scoțienii acuză guvernul britanic pentru că a permis ca economia țării să se prăbușească. În prezent, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord include Marea Britanie, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI