Haosul creat de pastilele cu iod. Oamenii nu se înghesuie să le ridice gratuit din farmacii, iar medicii de familie cred că anunţul dat de Alexandru Rafila ar putea bloca activitatea în cabinete

Elena Avramescu 10.08.2022, 07:50
Haosul creat de pastilele cu iod. Oamenii nu se înghesuie să le ridice gratuit din farmacii, iar medicii de familie cred că anunţul dat de Alexandru Rafila ar putea bloca activitatea în cabinete

Anunțul dat de către Ministerul Sănătății, cu privire la ridicarea rapidă a pastilelor cu iod din farmacii, a creat un adevărat taifun în România, iar cei mai afectați par a fi medicii de familie, care se tem de posibile aglomerări în cabinete. Cu toate acestea, se pare că interesul românilor pentru aceste comprimate este aproape de zero.

Medicii de familie se tem de aglomerări uriașe în cabinete

Se pare că efectul creat de anunțul lui Alexandru Rafila nu a fost cel dorit, pentru că oamenii nu mai simt dorința de a da năvală în farmacii pentru pastilele gratuite cu iod. Un număr extrem de mic de oameni a făcut acest lucru până acum, de aceea Alexandru Rafila a decis să se adreseze urgent persoanelor eligibile, cele sub 40 de ani, rugându-i să-şi procure cât mai rapid posibil comprimatele de iodură de potasiu.

Însă acest îndemn a creat panică în rândul medicilor de familie care sunt ferm convinși că activitatea în cabinete are toate șansele să se blocheze.

„Iniţial se spusese că oamenii pot veni pe rând şi era foarte bine. Acum, dacă ieşi pe post şi spui că trebuie să te duci în două-trei zile, de urgenţă, imaginaţi-vă ce înseamnă să-ţi vină 1.000 de pacienţi pe lângă consultaţiile normale pe care le ai. Cum credeţi că ne putem descurca?

Fizic au venit doar câţiva, dar telefoane nu vreţi să ştiţi câte primim pe zi. Pot să vină pacienţii pentru prescripţie, dar nu toţi odată. Mai ales că este şi perioada aceasta cu COVID-ul şi noi testăm şi ne străduim ca această activitate să fie programată către finalul programului, ca să nu se întâlnească pacienţii unii cu alţii”, a spus Luminiţa Zane, vicepreşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, FNPMF.

Ministerul Sanatatii a decis ca pastilele cu iod sa fie distribuite de catre medicii de familie
Ministerul Sanatatii a decis ca pastilele cu iod sa fie distribuite de catre medicii de familie

Într-un comunicat emis de FNPMF, se specifică clar că prioritate în cabinetele medicilor de familie au urgenţele medico-chirurgicale, dar și persoanele sănătoase cu vârste sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârste sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicaţiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârste sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu”.

Până acum, numărul celor care s-au prezentat în farmacii pentru a li se distribui iodura de potasiu este extrem de mic. În judeţul Ilfov o singură persoană a venit în luna iulie pentru a-și ridica pastilele, iar în Bucureşti au fost eliberate 302 comprimate pentru 172 de pacienţi. Numărul farmaciilor care distribuie astfel de pastile este de 2.500 la nivelul întregii ţări, lista acestora fiind afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...