SPECIAL

Haos în școli cu testarea elevilor, profesorii se revoltă. Cum arată formularul de acord și ce pățesc părinții care refuză să-l completeze. SPECIAL

Adriana Olaru 18.09.2021, 15:50
Haos în școli cu testarea elevilor, profesorii se revoltă. Cum arată formularul de acord și ce pățesc părinții care refuză să-l completeze. SPECIAL

România se apropie de cel mai sumbru scenariu în ceea ce privește numărul infectărilor cu sars-cov-2, iar specialiștii nu au deloc vești bune. Mai mult, se așteaptă ca odată cu începerea școlilor să crească și mai mult numărul de îmbolnăviri. În prima săptămână de școală au fost înregistrate 1.091 de cazuri de COVID în rândul preșcolarilor și elevilor și 17.658 de copii învață acum online din cauza infectărilor.

Testarea elevilor aruncă școlile în haos

Marea problemă, spun directorii de școli și licee, este că nici până în acest moment nu există o procedură clară în baza căreia copiii suspecți de COVID-19 să poată fi testați chiar în interiorul unității de învățământ. Deși există un ordin comun făcut de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, în realitate este destul de complicat ca un elev să fie testat în școală.

În momentul în care un elev este suspect de COVID-19 și are simptome specifice este dus într-o sală în care nu mai sunt alți elevi, până când părinții copilului sunt informați și acesta este luat de la școală. Însă, spun directorii, deși există posibilitatea ca elevii să fie testați pe loc, procedura este una dificil de pus în practică. Motivul este simplu: nu există un formular standard prin care părinții să-și dea acceptul pentru testarea minorilor.

Testarea elevilor arunca scolile in haos
Testarea elevilor arunca scolile in haos

”Nu am primit nimic despre testare”

”Activitatea cabinetelor medicale ar trebui să fie anexă la contractul educațional, așteptăm și noi niște lămuriri, formulările de acolo sunt destul de generale și presupun că în perioada imediat următoare, în ședințele cu directorii se va lămuri lucrul acesta. Luni dimineață avem o ședință, o să pun și eu niște întrebări ca să știm exact despre ce este vorba. Nu am primit nimic despre testare, doar regulile obișnuite. Noi avem o sală de izolare în cazul în care un copil este suspect de COVID. Părinții vor fi anunțați imediat, se ia contactul cu cei de la DSP. Nu am primit încă teste, noi am avut la un moment dat, dar au fost retrase. Ar trebui să existe posibilitatea testării în școală, evident, cu acordul părinților”, a explicat, pentru Impact.ro, Dorin Zăpadă, directorul Școlii 131 din Capitală.

Pentru că multe școli nu au asistenți sau medici, oficialii au anunțat că echipe mobile de la DSP vor merge și vor testa elevii. Chiar și așa, procedura este foarte complicată. Fiecare unitate de învățământ trebuie să își facă un formular propriu pe care părinții trebuie să îl semneze și abia după copilul poate fi testat.

”Procedura durează, este complicată și durează mult. Sunt foarte multe neclarități în aceste proceduri, noi nu avem linii clare, avem nevoie de documente care să fie norme”, mai spune directorul.

Surse din Ministerul Educației au explicat, pentru Impact.ro, că în momentul de față nu se vorbește despre un formular standard în ceea ce privește acordul părinților pentru testarea minorilor. Nimic, spun cei din minister, nu poate fi făcut fără acordul părinților. Nu există sancțiuni în cazul în care un părinte refuză ca propriul copil să fie testat.

Elevii vor fi vaccinați în școli

Șeful campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a declarat că elevii care au peste 12 ani vor putea fi vaccinați în școli, doar dacă părinții lor sunt de acord cu imunizarea elevilor. Vaccinarea pentru învățământul preuniversitar se va face în următoarea perioadă, după ce fiecare școală o să stabilească unde pot fi elevii imunizați. Vaccinarea se va face fie în cabinetele medicale din școli de către personalul angajat acolo, fie prin echipele mobile, fie la centre din apropierea unităților de învățământ.

”Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților. Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare”, explică reprezentanții campaniei de vaccinare.

Tot procesul de vaccinare din școli și universități va fi planificat și fiecare elev și profesor care își dorește să se imunizeze trebuie să se înscrie pe o listă.

Primele restricții pentru nevaccinați

Guvernul a adoptat primele restricții pentru cei care nu s-au vaccinat. Printre altele, nevaccinații nu vor mai avea acces liber în restaurante și cafenele, la nunți și la botezuri sau la evenimente sportive ca până acum. Aceștia vor fi nevoiți să prezinte un test negativ, dovada că au trecut prin boală și au imunitate sau certificatul de imunizare.

”Ceea ce contează la nivel de cifre este câți pacienți se internează și câți ajung în ATI cu forme complicate. Nu cred că măsurile adoptate sunt restrictive, sunt mai de grabă preventive. Măsurile vin în contextul în care trebuie să vedem cum facem să îi protejăm pe cei care pot face forme severe. Nu sunt neapărat măsuri care ar trebui impuse de cineva, fiecare trebuie să se gândească să evite zonele aglomerate, să poarte corect masca, să evite spațiile închise. Aceleași reguli se aplică și pentru nunți și botezuri”, a spus doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală.

România a înregistrat în ultimele ore un nou record negativ al numărului de infectări, 5.388 de cazuri noi, iar estimările specialiștilor arată că vom avea pe zi chiar și 20.000 de infectări.

Urmăriți Impact.ro și pe