Haos în Europa. Sistemele medicale sunt copleșite de numărul mare de cazuri provocat de răspândirea rapidă a variantei Omicron

Beatrice Dumitru 10.01.2022, 09:57
Haos în Europa. Sistemele medicale sunt copleșite de numărul mare de cazuri provocat de răspândirea rapidă a variantei Omicron

Sistemele de asistență medicală din Europa sunt sub presiune din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron a coronavirusului, în perioada Sărbătorilor de iarnă. Personalul din spitale este bolnav sau în izolare, iar experții prevăd că vârful infectărilor urmează să vină, Spania, Marea Britanie, Italia, dar și alte țări sunt în situații din ce în ce mai grele.

Sistemele medicale din Europa, copleșite de numărul mare de cazuri Covid-19

În ciuda studiilor timpurii care arată un risc mai scăzut de boală gravă sau spitalizare din cauza Omicron, în comparație cu varianta Delta dominantă până acum, rețelele de asistență medicală din Spania, Marea Britanie, Italia și nu numai se află în situații din ce în ce mai disperate.

Marea Britanie a început să trimită personal militar pentru a sprijini spitalele care se confruntă cu lipsa medicilor și asistentelor și presiuni extreme provocate de cazurile Covid-19 înregistrate în țară.

Omicron înseamnă mai mulți pacienți de tratat și mai puțin personal care să îi trateze”, a declarat profesorul Stephen Powis, directorul medical al Serviciului Național de Sănătate (NHS) britanic, citat de Reuters.

Haos în Europa. Sistemle medicale sunt copleșite de numărul mare de cazuri provocat de răspândirea rapidă a variantei Omicron
Sistemele medicale din Europa sunt copleșite.

Și alte țări sunt în aceeași situație. În Statele Unite, spitalele amână operațiile care nu sunt urgente pentru a elibera personal și paturi, în timp ce rețeaua de asistență medicală primară a Spaniei este atât de solicitată încât autoritățile din regiunea de nord-est a Aragonului au autorizat revenirea lucrătorilor medicali aflați la pensie.

Creșterea exponențială a cazurilor înseamnă că îngrijirea primară nu își poate îndeplini în mod adecvat nici sarcinile de urmărire a contactelor și campania de vaccinare, nici activitățile obișnuite”, au precizat autoritățile într-un comunicat.

Personalul medical infectat ar putea fi chemat la muncă

În Țările de Jos, ratele de infectare au crescut brusc în rândul personalului spitalului, a informat cotidianul olandez „De Telegraaf”, în urma unui sondaj efectuat în opt spitale majore. De aceea, spitalele olandeze se gândesc să-și schimbe regulile de carantină, iar personalul infectat care nu prezintă simptome să poată veni la muncă, așa cum se întâmplă în Franța, în contextul în care țara raportează cifre record de cazuri de coronavirus.

În Italia, unde sunt peste 12.800 de lucrători medicali infectați, problema este și mai complicată din cauza suspendării medicilor, asistentelor și personalului administrativ neimunizați și care reprezintă puțin peste 4% din totalul forței de muncă.

În încercare de a rezolva această situație, autoritățile taliene îngheață concediile personalului, le amână pentru alte perioade și amână operațiile programate care nu sunt considerate „urgente”.

Urmăriți Impact.ro și pe