Hainele în care nu transpiri. Descoperirea uimitoare făcută de specialiști

Ana Anitoiu 17.12.2021, 14:28
Hainele în care nu transpiri. Descoperirea uimitoare făcută de specialiști

Hainele în care nu transpiri sunt mai aproape de realitate decât oricând. O echipă de specialiști de la o universitate din Statele Unite ale Americii a făcut o descoperire datorită căreia acestea vor putea fi produse în curând și puse la vânzare în magazinele din toată lumea. Aproape orice tip de articol vestimentar va putea fi fabricat ținând cont de inovația experților.

Descoperirea ce va sta la baza hainelor în care nu transpiri

Hainele în care nu transpiri vor fi posibile datorită unei echipe de experți de la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii. Specialiștii au explicat că inovația se bazează pe principiile fizicii și nicidecum pe vreun mecanism electronic.

Mai exact, experții au dezvoltat un fel de ventilator ce va putea fi aplicat pe haine. Acesta se va deschide atunci când persoanele care îl vor purta vor începe să transpire, iar ulterior, când temperatura lor corporală va fi una optimă, el se va închide.

Hainele in care nu transpiri
„Ventilatorul” ce va putea fi cusut in hainele in care nu transpiri

Din ce este făcut accesoriul ce va face posibile hainele în care nu transpiri. Cum funcționează

Experții au explicat că acest ventilator pentru haine va fi făcut parțial din nailon, pentru că acest material nu este scump, este ușor și moale. Peste nailon se va adăuga argint, deoarece el poate reține căldura.

Cantitatea de argint ce va fi folosită pentru un astfel de accesoriu pentru haine va fi de aproximativ 50 de nanometri. Adică va avea o grosime de 2.000 de ori mai mică față de cea a unei foi de hârtie.

Modul de funcționare al accesoriului ce va fi cusut în haine este simplu. Atunci când persoana care poartă haina specială începe să transpire, nailonul se umezește și începe să se extindă, iar firele de argint se micșorează. Astfel, „ventilatorul” se deschide.

Experții, despre hainele în care nu transpiri

Expertul Po-Chun Hsu, profesor asistent de inginerie mecanică și știința materialelor la Universitatea Duke, a spus că datorită acestei inovații, îmbrăcatul „în straturi” ar putea deveni de domeniul trecutului, potrivit Daily Mail.

„Oamenii care fac sporturi de iarnă, de exemplu, poartă de obicei haine în straturi, astfel încât să poată ajusta cantitatea de căldură captată de acestea, în timp ce corpurile lor se încălzesc.

Însă, plasând strategic astfel de ventilatoare în material, care pot lăsa căldura să iasă atunci când o persoană începe să transpire, se pot face haine ce pot fi purtate fără altele deasupra”, a spus profesorul, fără să precizeze cât ar costa fabricarea acestor articole vestimentare.

Expertul a mai spus că alături de echipa sa lucrează în prezent la crearea unor astfel de ventilatoare de dimensiuni cât mai mici și să le atașeze la diverse haine fără ca rezultatul final să arate ca un costum. Vezi și trucul împotriva petelor de transpirație de pe haine!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...