Guvernul vrea modificarea vârstei de pensionare pentru medici. Când se vor putea retrage din activitate

Ana Anitoiu 11.08.2021, 23:50
Guvernul vrea modificarea vârstei de pensionare pentru medici. Când se vor putea retrage din activitate

Guvernul vrea să modifice vârsta de pensionare pentru medici. Un proiect de Ordonanță de Urgență referitor la această schimbare a fost publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

La ce vârstă se vor putea pensiona medicii

Acum, medicii au trei variante pentru a ieși la pensie și toate sunt ”la cerere”. Acestea sunt: la 63 de ani pentru femei, la 65 de ani pentru femei și bărbați sau la 67 de ani indiferent de gen. Potrivit Ordonanței de Urgență, vârsta de pensionare standard ar urma să fie fixată, dar legea ce prevede opțiunile din prezent rămâne de asemenea în vigoare.

Mai exact, vârsta standard de pensionare pentru medici ar urma să fie de 67 de ani. Modificarea ar urma să fie făcută la articolul 391 alineatul 1 din Legea nr. 95/2006. Proiectul va fi în dezbatere publică la data de 9 septembrie.

Conform legislației în vigoare, medicii trebuie să facă cerere dacă vor să se pensioneze în condițiile legii de drept comun, la 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbați, precum și dacă preferă să rămână în activitate până la vârsta de 67 de ani.

Guvernul vrea modificarea varstei de pensionare pentru medici
Un medic chirurg in timpul unei operatii

Sindicatele din sănătate critică proiectul referitor la vârsta de pensionare a medicilor

Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost criticat de sindicatele din sănătate, ai căror reprezentanți au pus întrebarea dacă medicii din specialități dificile, precum Chirurgia, Urgența sau Terapia Intensivă vor putea lucra până la vârsta de 67 de ani.

„Este prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați”, au atras atenția reprezentanții Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar.

De asemenea, reprezentanții federației sindicale au întrebat dacă acești medici vor putea face suficiente gărzi astfel încât să asigure continuitatea activității medicale până la împlinirea vârstei de 67 de ani. În plus, aceștia au întrebat dacă se va stabili o vârstă până la care gărzile să fie obligatorii și de la care acestea să devină o opțiune personală a medicilor.

„Așteptările reale ale medicilor sunt ca vârsta lor de pensionare să scadă prin recunoașterea CIM-urilor cu timp parțial de lucru, ca vechime în muncă. În opinia noastră, desfășurarea activității peste limita standard de vârstă trebuie să rămână o opțiune personală!”, au adăugat reprezentanții Sanitas.

Această modificare în privința vârstei de pensionare vine în contextul în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de coronavirus, la fiecare patru ore, un medic sau farmacist a cerut documentul necesar pentru a profesa în afara țării. Cadrele medicale părăsesc România în continuare, chiar și după creșterea salarială din 2018.

Mai exact, pe parcursul anului 2020, 2.173 de medici, stomatologi și farmaciști au cerut să le fie eliberate certificate de conformitate, astfel încât să poată profesa în străinătate. Aceasta înseamnă o medie de 5,95 de medici pe zi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...