Guvernul pregătește închiderea activităților economice în locurile unde incidența trece de 4 la mie. Se va întâmpla chiar din această săptămână

Ioana Bucur, Adrian Dumitru 22.09.2021, 21:51
Guvernul pregătește închiderea activităților economice în locurile unde incidența trece de 4 la mie. Se va întâmpla chiar din această săptămână

Valul patru readuce unele dintre restricțiile impuse în cele mai grele perioade ale pandemiei. Premierul a dezvăluit că Guvernul pregătește închiderea activităților economice de la ora 18:00 în locurile unde incidența trece de 4 la mie. Măsurile ar urma să fie anunțate chiar în această săptămână.

Ne întoarcem la închiderea activităților economice de la ora 18:00

Autoritățile sunt pregătite să aplice noi măsuri de protecție, în contextul în care numărul cazurilor noi de infectare cu Covid-19 crește alarmant de la o zi la alta.

Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că CNSU va reglementa, printr-o hotărâre, închiderea activităților economice, în locurile unde incidența trece de 4 la mie, de la ora 18:00.

„Astăzi discutăm o hotărâre CNSU pentru că între 4 la mie şi 6 la mie se închid activităţile economice la ora 18,00 şi atunci trebuie să reglementăm şi acest lucru.

Cred că azi dăm hotărârea CNSU şi hotărârea de guvern cred că mâine sau vineri, va fi ceva online”, a precizat Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Carantină de noapte în Timișoara, pe timp de weekend

Timișoara revine la carantina de noapte în weekend. Decizia a fost luată după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns la 4,49 cazuri la mia de locuitori, măsuri asemănătoare fiind anunțate în mai multe localități din județul Timiș.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a actualizat miercuri restricțiile, astfel că se reinstituie carantină de noapte în weekend, între orele 20.00 și 5.00, iar vineri, sâmbătă și duminică, magazinele se vor închide la orele 18.00.

Pe timpul carantinei, timișorenii vor putea ieși din case doar în baza declarației pe proprie răspundere.

Guvernul pregateste inchiderea activitatilor economice in locurile unde incidenta trece de 4 la mie
Inquam Photos/Alex Nicodim

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, contestă restricțiile impuse în oraș, afirmând că intrarea în carantină de noapte în weekend va afecta economia locală şi va învrăjbi oamenii.

„Nu, nu sunt de acord! Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din care nu mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naţionale, Timişoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri.

Restricţiile aplicate tuturor timişorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei şi a scumpirilor, şi învrăjbesc oamenii. În primăvară situaţia era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toţi.

Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaţilor. 97% dintre cei internaţi în luna septembrie la Spitalul Victor Babeş din Timişoara sunt nevaccinaţi. Sunt un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, singura care ne poate scoate, cu adevărat, din pandemie”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dominic Fritz.

Acesta anunţă că sunt 230.000 de persoane vaccinate complet în judeţul Timiş şi peste jumătate sunt din Timişoara.

„Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Şi cu numărul de teste, că iaraşi judeţele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricţii.

Este timpul să acordăm recunoaştere, prin măsuri clare, responsabilităţii individuale şi colective şi să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleaşi restricţii”, a mai scris primarul.

Urmăriți Impact.ro și pe