Guvernul, mesaj pentru români: Avem suficiente stocuri de alimente neperisabile

Beatrice Dumitru 12.03.2022, 14:34
Guvernul, mesaj pentru români: Avem suficiente stocuri de alimente neperisabile

Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea duce la o criză alimentară, Europa fiind dependentă în proporție de 40% de cerealele din cele două țări vecine aflate în conflict. După ce au stat la cozi de teama scumpirii benzinei, românii au început să-și facă provizii cu alimente. Guvernul îi liniștește, însă, și spune că există suificientă marfă în depozite și magazine.

Guvernul îi liniștește pe români

Datele ONU arată că în 2021, prețul alimentelor a atins recordul ultimului deceniu, primele luni ale anului 2022 aducând scumpiri și mai mari, pe fondul crizei din energie. Acum, războiul din Ucraina stârnește temeri că ar putea apărea o criza alimentară.

Și românii se tem că ar putea rămâne fără alimente pe fondul conflictului ruso-ucrainean, iar pe rețelele de socializare au apărut de câteva zile imagini cu persoane care cumpărau baxuri întregi de ulei și alte produse. Pentru a liniști populația, Guvernul a transmis că România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile.

Guvernul, mesaj pentru români: Avem suficiente stocuri de alimente neperisabile
România are rezerve de alimente.

România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii. Există suficientă marfă în depozite și în magazine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Numărul persoanelor subnutrite ar putea crește

Europa este dependentă în proporție de 40% de cerealele din cele două țări vecine aflate în război, iar
Rusia ocupă primul loc în lume în topul furnizorilor mondiali de grâu, în timp ce Ucraina se află pe locul cinci. Împreună, ele asigură 19% din aprovizionarea mondială cu orz, 14% din grâu și 4% din porumb, reprezentând mai mult de o treime din exporturile globale de cereale. Rusia este, de asemenea, lider mondial în exporturile de îngrășăminte.

Prețurile internaționale la alimente și hrana pentru animale ar putea crește cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina, declanșând o creștere a subnutriției globale, cu până la opt milioane de persoane până în 2023, a anunțat agenția Națiunilor Unite pentru alimente.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că nu este clar dacă Ucraina va fi capabilă să recolteze recoltele dacă războiul se prelungește, în timp ce incertitudinea înconjoară și perspectivele pentru exporturile rusești în anul următor, informează Reuters.

Probabilele perturbări ale activităților agricole ale acestor doi exportatori majori de produse de bază ar putea escalada serios insecuritatea alimentară la nivel global”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Cele mai afectate ar fi statele din regiunea Asia-Pacific, urmată de Africa subsahariană, Orientul Apropiat și Africa de Nord.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...