Guvernul infirmă zvonuri privind concentrații mari de monoxid de carbon în atmosferă: „Nu vor avea valori ridicate”

Gabriela del Pupo 22.03.2022, 15:16
Guvernul infirmă zvonuri privind concentrații mari de monoxid de carbon în atmosferă: „Nu vor avea valori ridicate”

După ce mai multe mesaje alarmante au fost propagate în spațiul public, prin rețelele de socializare, prin care se spunea că vor fi concentrații mari de monoxid de carbon dar și de particule în suspensie, PM 10, Guvernul vine cu date să infirme un astfel de pericol. De asemenea DSU avertizează asupra unui mesaj de tip fake news transmis pe what’s app.

„Concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”

Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus arată că pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Încă de ieri au fost propagate informații conform cărora norul toxic generat de bombardamentele din Ucraina va ajunge și în România.

Presupunerile însă nu sunt confirmate de măsurătorile care arată că țara noastră nu va fi afectată de acest fenomen generat de război.

În cursul zilei de azi (22 martie) și mâine (23 martie) în estul și în sud-estul României, circulația aerului se va face din sector predominant nordic și nord-estic. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima zi a intervalului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h.
În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale.” se arată în comunicat.

„Nu există niciun pericol care să se îndrepte spre România”

Departamentul pentru Situații de Urgență spune că un mesaj menit să panicheze populația a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare.

Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.
Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.
Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților.
Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!” a postat DSU pe pagina de Facebook.

Ministrul Mediului a anunțat la rândul său ieri că România nu este afectată dar din păcate Polonia va fi. Situația este monitorizată non stop spune Ministrul Mediului.

Din păcate, riscul poluării atmosferei şi aerului, mai ales pe teritoriul Ucrainei, este unul iminent, este foarte mare, datorită bombardamentelor care au loc acolo. A existat o evaluare a Poloniei, evaluarea noastră, făcută împreună cu specialiştii Comisiei Europene şi cu colegii specialiştii din Ucraina, astăzi arată că nu există niciun pericol care să se îndrepte spre România. Avem staţii de monitorizare 24 de ore din 24, valorile sunt normale şi valorile care cresc în anumite perioade în primul rând se datorează traficului şi condiţiilor meteo de imersiune termică. În momentul de faţă nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării în ceea ce priveşte calitatea aerului”, a spus Tantosz Barna.

Din legenda de mai jos putem observa că nu se înregistrează depășiri semnificative în zonă.

Iată cum arată graficele pentru aceste 2 zile:

Aceeași situație se prezintă și pentru ziua de mânie conform monitorizărilor internaționale.

Nivelul Indicelui European al Calității Aerului pentru fiecare locație este determinat de măsurătorile și prognozele numerice pentru 5 poluanți principali:

 

Notă: Mai multe date privind aceste informații pot fi consultate pe site-ul
Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS):
hhttps://atmosphere.copernicus.eu/charts/cams/carbon-monoxide-forecasts?facets=undefined&time=2022032200,84,2022032512&projection=classical_europe&layer_name=composition_co_totalcolumn

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...