Guvernul german a făcut anunțul. Cu ce substanță a fost, de fapt, otrăvit Aleksei Navalnîi

Rădulescu Valentin / 02.09.2020, 19:44
Guvernul german a făcut anunțul. Cu ce substanță a fost, de fapt, otrăvit Aleksei Navalnîi

Aleskei Navațnîi, principalul opozant al Kremlinului, se află în prezent în spital, după ce luna trecută a fost otrăvit într-un aeroport din Serbia. După efectuarea analizelor, medicii au aflat cu ce substanță urma să fie ucis. Potrivit informațiilor, numai Rusia avea acces la el. Ce face acum Guvernul german?

Cu ce substanță a fost otrăvit Aleksei Navalnîi

Guvernul german a anunțat miercuri că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok, scrie CNN. Potrivit informațiilor, otrava a fost folosită și în cazul fostului agent dublu rus, Serghei Skripal, care alături de fiica sa, au fost ținta unui atac cu substanța otrăvitoare în martie 2018, la Salisbury.

În prezent Aleksei Navalnîi este tratat într-un spital din Berlin și se află în comă indusă, după ce luna trecută și-a pierdut cunoștința în timp ce se afla la bordul unui avion. Înainte de decolare, opozantul rus a băut un ceai de la o cafenea din aeroport, iar echipa lui Navalțnîi susține că a fost otrăvit din ordinul președintelui Vladimir Putin, însă Klemlinul a respins aceste acuzații.

Totodată, guvernul german cere ca Rusia să dea explicații cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi. De astfel, autoritățile germane vor informa și partenerii din UE și NATO în legătură cu rezultatul analizelor făcute principalului opozant al Kremlinului.

Guvernul german a făcut anunțul. Cu ce substanță a fost, de fapt, otrăvit Aleksei Navalnîi
Sursă Foto: Reuters

Ce este noviciokul?

Substanța este o armă chimică creată de Uniunea Sovietică și Rusia între anii 1971 și 1993. Potrivit oamenilor de știință care au lucrat la dezvoltarea acestui agent, otrava are cel mai mare potențial letal din tot arsenalul de acest tip. Totodată, neurotoxina este mortală și în cantități foarte mici, iar un expert rus care a comentat cazul lui Skripal, susține că doar Rusia putea utiliza agentul chimic.

„Kremlinul, la fel ca toţi infractorii, neagă mereu. Asta nu înseamnă nimic. E prea mult să crezi şi un singur cuvânt spus de Putin. Deci, nu înseamnă nimic. Noviciok a fost inventat şi studiat şi, experimental, au fost produse multe tone. Ca produs final. Doar în Rusia. Nimeni n-a ştiut de asta în toată lumea. Nimeni nu a mai avut acest agent chimic. E o neurotoxină, blochează centrii nervoşi şi apoi funcţiile, mişcările noastre… Începând cu respiraţia, vederea. Încep convulsiile, convulsii permanente şi fără leac. E o tortură şi doar să priveşti cum se desfăşoară totul pe animale. E nevoie de aproximativ un gram pentru a ucide”, a mărturisit Vil Mirzaianov, expert în arme chimice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI