Guvernul, decis să crească rata natalității în România. Ce schimbări a anunțat Nicolae Ciucă

Elena Avramescu 22.11.2022, 13:20
Guvernul, decis să crească rata natalității în România. Ce schimbări a anunțat Nicolae Ciucă

Din păcate, natalitatea în România se află într-o continuă scădere, motiv care a stârnit îngrijorare în rândul Guvernului. În acest sens, prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut un anunț important astăzi, spunând că Executivul are în plan să crească natalitatea, tocmai de aceea caută soluții în acest sens, mai ales că ar exista resurse financiare pentru implementarea unor programe.

Natalității din România, pe agenda de zi a Guvernului

Astăzi, la Palatul Victoria, a avut loc semnarea ordinului comun cu privire la aprobarea Normelor de aplicare a „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” de către ministrul Familiei, Gabriela Firea, şi cel al Muncii, Marius Budăi.

„Este un proiect la care s-a lucrat îndelung. În pachetul „Sprijin pentru România” am avut acest obiectiv şi iată că prin hotărârea iniţiată la nivelul Guvernului reuşim să trecem, practic, acel demers birocratic prin care să reuşim asigurarea implementării acestei măsuri. Se discută foarte mult şi în spaţiul public despre această problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale legată de scăderea natalităţii.

Este o problemă pe care am asumat-o la nivel guvernamental şi am asumat-o în sensul în care o considerăm ca fiind răspunderea noastră să venim cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca cuplurile tinere, ca persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilităţi prin care să asigurăm creşterea natalităţii”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Natalitatea, in scadere in tarile bogate din cauza pandemiei
Natalitatea, in scadere in Romania

Vestea bună este că prin acest program, toți cei care-şi doresc vor putea să beneficieze de ajutor pentru intrarea în programele de asigurare a fertilizării in vitro.

„Este o măsură pe care doamna ministru a susţinut-o, pe care noi am susţinut-o, şi, de aici încolo, este doar de o chestiune de timp şi de coordonare pentru ca ea să se aplice efectiv şi de care să beneficieze toţi care aşteaptă demult să fie reglementată această măsură”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a ținut să mai scoată în evidență faptul că există resursele necesare pentru punerea în practică a unor astfel de programe.

„Trebuie să ne bucurăm de faptul că avem ceea ce ne trebuie, avem resursa financiară. Am avut şi beneficiem de efectele măsurilor economice care au fost luate la nivelul Guvernului pentru ca bugetul de stat să poată să dispună de resursele financiare, astfel încât să susţinem asemenea proiecte”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În același timp, s-a discutat și despre alte alte măsuri luate de Executiv pentru sprijinirea familiilor tinere, printre care procesul de construcţie a creşelor, mai ales că momentan există 124 de creşe ce fac parte din programul de construcţie pe întreg teritoriul ţării.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...