Guvernul Ciucă e obligat să organizeze alegeri locale parțiale. A pierdut procesul intentat de un fost premier al României

Mihnea Tălău 17.03.2023, 15:24
Guvernul Ciucă e obligat să organizeze alegeri locale parțiale. A pierdut procesul intentat de un fost premier al României

Avem alegeri locale parțiale. Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că a câştigat procesul împotriva Guvernului Ciucă şi a obţinut în instanţă obligarea Executivului la organizarea alegerilor locale parţiale în cazul localităţilor în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau a celor în care consiliul local a fost dizolvat.

Guvernul obligat de instanță să organizeze alegeri locale parțiale

Forța Dreptei reamintește faptul că sunt peste 51 de localităţi în cazul cărora sunt îndeplinite condiţiile pentru organizarea alegerilor locale parţiale, iar Guvernul Ciucă blochează unele drepturi fundamentale ale cetățeanului, acela de a alege sau de a fi ales.

”Obligă pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, se precizează în soluţia instanţei de fond a Curţii de Apel Bucureşti.

Bulgaria, un nou tur de scrutin pentru alegeri parlamentare. Este al patrulea in 18 luni

Alegeri locale parțiale în cel puțin 51 de localități

Reprezentanții Forța Dreptei specifică că potrivit informării Autorităţii Electorale Permanente, înaintată Guvernului în luna octombrie 2022, ”sunt cel puţin 51 de localităţi în cazul cărora sunt îndeplinite condiţiile pentru organizarea alegerilor locale parţiale”.

”Reiterăm faptul că, potrivit reglementărilor legale în vigoare în materie electorală, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parţiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local.

Refuzul Guvernului Ciucă de a organiza alegerile locale parţiale, în acord cu obligaţiile legale, reprezintă un act de sfidare la adresa comunităţilor locale în cauză, precum şi dovada acţiunii anti-democratice a actualei puteri politice pentru blocarea exercitării unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales”, se precizează în comunicatul Forța Dreptei.

Alegeri locale parțiale urmează să aibă loc și în Capitală, unde locuitorii Sectorului 5 sunt chemați la urne pentru a-și alege primarul. Postul a fost vacantat după arestarea edilului Cristian Popescu-Piedone.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...