Guvernul Bulgariei riscă să se prăbușească. Sofia, aproape de al patrulea scrutin parlamentar din aprilie 2021

Mihnea Tălău 21.06.2022, 09:41
Guvernul Bulgariei riscă să se prăbușească. Sofia, aproape de al patrulea scrutin parlamentar din aprilie 2021

Este foarte posibil ca guvernul premierului bulgar Kiril Petkov să cadă miercuri în urma unui vot de neîncredere, înlăturând o administrație care a promis să curețe corupția endemică din țară și a adoptat o poziție neobișnuit de fermă față de Rusia.

Bulgaria aproape de al patrulea scrutin parlamentar din aprilie 2021

Petkov a venit la putere în urmă cu doar șase luni, încheind un an tumultuos, cu trei alegeri generale, prin formarea unei coaliții subțiri, din  patru partide, în decembrie. Națiunea balcanică de 7 milioane de locuitori pare acum susceptibilă să alunece și mai adânc în turbulențe politice, cu posibilitatea de a avea loc al patrulea scrutin parlamentar din aprilie 2021. Acest lucru ar putea deraia perspectivele țării de a adera la zona euro în 2024, scrie Politico.

Într-o țară cu legături istorice puternice cu Rusia, Petkov a ieșit în evidență pentru dorința sa de a urmări o agendă mai direct pro-NATO și și-a concediat ministrul apărării atunci când acesta a repetat papagalicește spusele Kremlinului imediat după invazia Ucrainei.

Ca semn al seriozității sale în încercarea de a se confrunta cu corupția din Bulgaria, guvernul lui Petkov a făcut, de asemenea, un efort dramatic pentru a-l aresta pe fostul prim-ministru Boyko Borissov, în legătură cu un caz de corupție de profil înalt. Cu toate acestea, arestarea nu numai că a fost contestată de procurorul șef foarte controversat, dar a fost afectată de deficiențe procedurale și a fost declarată ilegală de către un tribunal din Sofia. Borissov a fost eliberat fără a fi acuzat.

Anunţ important pentru românii care vor să ajungă în Bulgaria. Încep reparațiile pe podul Giurgiu - Ruse

Cum s-a ajuns la votul de neîncredere

Votul de neîncredere de miercuri a fost precipitat de faptul că fostul prezentator de emisiuni de televiziune devenit politician, Slavi Trifonov, și-a retras brusc partidul „Există un astfel de popor” din coaliția de guvernare. Trifonov spune că are dezacorduri în privința bugetului și îl acuză pe Petkov că a adoptat o poziție prea blândă în ceea ce privește permiterea Macedoniei de Nord să înceapă negocierile de aderare la UE.

Cu toate acestea, o mare parte din dezbaterea politică se concentrează pe întrebarea dacă Trifonov scoate guvernul din motive legate de puternica mafie oligarhică din Bulgaria, care ar avea de pierdut în urma represiunii promise de Petkov împotriva corupției. Această interpretare a fost încurajată de o mână de legislatori din partidul lui Trifonov, care îl susțin acum pe Petkov tocmai pentru că spun că propriul lor partid este de partea mafiei. Trifonov însuși replică că aceste acuzații de mafie sunt absurde.

Cu toate acestea, chiar și cu dezertorii din partidul lui Trifonov, coaliția lui Petkov rămâne la șase parlamentari distanță de majoritatea absolută de 121 necesară la votul de miercuri.

Petkov însuși încearcă să dea o față curajoasă la ceea ce pare a fi o înfrângere și promite în continuare să încerce să găsească alți parlamentari simpatizanți până miercuri. „Vom face tot ce putem pentru a-i găsi”, a declarat el.

Moțiunea împotriva coaliției de guvernare a fost propusă de partidul de opoziție GERB al fostului prim-ministru Borissov, care a condus țara în cea mai mare parte a ultimului deceniu, acuzând cabinetul lui Petkov că nu a reușit să limiteze inflația în creștere și criticând politicile sale financiare.

Urmăriți Impact.ro și pe