Guvernul a decis! Ce se întâmplă cu românii care au vârsta de pensionare, dar au stagiu incomplet de cotizare. E oficial

Ana Anitoiu 26.09.2020, 12:57
Guvernul a decis! Ce se întâmplă cu românii care au vârsta de pensionare, dar au stagiu incomplet de cotizare. E oficial

Guvernul a decis ce se întâmplă cu românii care au vârsta de pensionare, dar au stagiu de cotizare incomplet. A fost găsită o soluție, pentru ca aceștia să poată primi pensii.

Ce se întâmplă cu românii care au stagiu de cotizare incomplet

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un proiect de OUG ce prevede o soluție pentru românii care au vârsta de pensionare, dar au stagiu de cotizare incomplet. Proiectul a fost elaborat împreună cu Casa Națională de Pensii Publice.

Mai exact, cei care nu au stagiul de cotizare complet, pentru a primi pensia pentru limită de vârstă sau anticipată, ar putea contribui la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale. Contribuția ar trebui să fie pe o perioadă de 6 ani, anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Concret, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, aceasta ar fi o modalitate prin care cei care au stagiu de cotizare incomplet ar putea să ”cumpere vechime”.

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a explicat, vineri, Ionel Dancă.

Guvernul a decis! Ce se întâmplă cu românii care au vârsta de pensionare, dar au stagiu incomplet de cotizare. E oficial

În nota de fundamentare a acestui proiect de OUG se arată că este nevoie de măsuri pentru lărgirea sferei de asigurați ai sistemului public de pensii. Conform proiectului, trebuie să fie incluse persoanele care nu au avut calitatea de asigurat şi care aleg să plătească contribuția de asigurări sociale pe o anumită perioadă, pentru a avea dreptul la pensie.

Acest act normativ vine după ce mulți români din țară și din străinătate au făcut solicitări în acest sens, deoarece nu au fost asigurați la sistemul public din România în anumite perioade de timp.

Scopul acestui act normativ este de a evita excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea primi pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, anticipată parțial în cadrul sistemului public de pensii, deoarece au stagiul de cotizare incomplet. Altfel, acești oameni ar apela la sistemul de asistenţă socială, ceea ce ar împovăra bugetul de stat.

Pensii, acordate după preluarea datelor din arhiva electronică

În plus, actul normativ mai prevede ca, în situații cum ar fi distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorii au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată, perioadele să poată fi valorificate pe baza datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică.

Arhiva electronică a fost creată pentru preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001.

Această arhivă electronică cuprinde datele preluate din carnetele de muncă și datele rezultate din activitatea de scanare a carnetelor de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...