Grup de lucru comun pentru protejarea infrastructurilor critice creat de UE şi NATO. Ce rol are acesta

Elena Avramescu 11.01.2023, 15:38
Grup de lucru comun pentru protejarea infrastructurilor critice creat de UE şi NATO. Ce rol are acesta

Anunț important făcut astăzi de Uniunea Europeană şi NATO. S-a anunțat în mod oficial crearea unui grup de lucru comun pentru a îmbunătăţi rezilienţa infrastructurilor critice în faţa unor ameninţări precum sabotajele sau folosirea ca armă de către Rusia a livrărilor de energie, a transmis EFE.

UE şi NATO au creau un grup de lucru comun

„Astăzi punem în funcţiune un grup de lucru UE-NATO pentru protejarea infrastructurilor critice. Este vorba despre un grup de lucru în care experţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană vor lucra cot la cot pentru a identifica principalele ameninţări la adresa infrastructurilor noastre critice, vor examina vulnerabilităţile strategice pe care le avem şi, desigur, vor elabora principii-cheie pentru a ne îmbunătăţi rezistenţa şi vor propune măsuri paliative şi corective”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună cu secretarul general al alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg.

În continuare, s-a aflat că preşedinta Comisiei Europene a semnat marţi împreună cu Stoltenberg şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO, cu care vor duce colaborarea dintre cele două organizaţii la un cu totul alt nivel. Declarația a fost făcută de grupul de lucru care se va ocupa de patru sectoare: transport, energie, digital şi spaţial.

„Şi, desigur, vom informa statele membre şi pe aliaţii noştri de rezultate”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Avertismentul lansat de șeful NATO privind războiul din Ucraina
Jens Stoltenberg

Ulterior, Stoltenberg, care participă miercuri cu titlu excepţional la reuniunea Colegiului Comisarilor europeni, a ținut să afirme că rezilienţa şi protejarea infrastructurilor critice reprezintă o parte importantă a eforturilor comune, după care a vorbit şi despre utilizarea ca armă a energiei de către preşedintele rus Vladimir Putin şi de sabotajul suferit de gazoductul Nord Stream.

„Aşa că am căzut de acord să creăm un grup de lucru privind rezilienţa şi infrastructurile critice. Obiectul este de a studia împreună cum să facem ca infrastructurile noastre critice, tehnologia noastră şi lanţurile noastre de aprovizionare să fie mai rezistente la posibilele ameninţări şi să luăm măsuri pentru a face faţă posibilelor vulnerabilităţi. Va fi un pas important pentru ca societăţile noastre să fie mai puternice şi mai sigure”, a apreciat politicianul norvegian”, a notat Stoltenberg.

A treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO include ca noutate concurenţa geostrategică în creştere, problemele de rezilienţă şi protejarea infrastructurilor critice, tehnologiile emergente şi disruptive în spaţiu, implicaţiile schimbărilor climatice pentru securitate şi interferenţa şi manipularea informaţiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...