Groapa de gunoi de la Costinești, calvarul localnicilor. Mirosul de gunoi persistă uneori zile întregi

Ioana Constantin, Ionuț Vieru 21.06.2021, 09:58
Groapa de gunoi de la Costinești, calvarul localnicilor. Mirosul de gunoi persistă uneori zile întregi

Groapa de gunoi de la Costinești, calvarul localnicilor. Disperarea localnicilor din Costinești atinge cote maxime. Groapa de gunoi din comuna le-a transformat viața într-un adevarat coșmar. În localitatea cunoscută drept și stațiunea tineretului, mirosul de gunoi persistă uneori zile întregi, iar acum că a venit vara, temerile oamenilor în ceea ce privește activitatea turistică din zonă sunt foarte mari. Au ieșit în stradă, astfel că și-au strigat nemulțumirea iar acum speră ca autoritățile să rezolve problema.

Groapa de gunoi de la Costinești, calvarul localnicilor

Problema gropii de gunoi este una veche, însă în ultima perioada s-a acutizat. Iar acum că în stațiune vor începe să sosească și turiștii, localnicii se tem si mai mult ca afacerile lor se vor duce pe apa sâmbetei.

Așteptăm măsuri, soluții din partea autorităților. Vrem o viață normală. Avem investiții făcute pentru activitatea turistică. Din cauza poluării, turiștii sunt izgoniți în alte stațiuni. Vom rămâne niște anonimi în turism, a spus un localnic.

Trebuie să pună pământ peste gunoi. Vrem să facem turism. Groapa este un atentat la viața noastră și la buzunarul nostru. Covidul este pistol cu apă pe lângă groapa de gunoi, a spus un alt localnic.

Ne vom pregăti cu dosare penale. Procurorii să dea curs dosarelor pe care le au deja. Nu este posibil să avem un munte de gunoi sub noi. Nu cred că cineva vrea așa ceva. Să o mute la 20 de kilometri distanță. Noi suntem stațiune de interes național, a mai spus un localnic.

Groapa de gunoi de la Costinesti, calvarul localnicilor
Groapa de gunoi de la Costinesti

Oamenii se plâng ca de fiecare dată când au venit în control, autoritățile nu au găsit nereguli atât de mari care să determine închiderea gropilor. Amenzile date au fost prea mici, iar activitatea a continuat. Autoritățile locale au depus si ele mai multe sesizări, inclusiv la ministerul mediului, care de altfel a și anunțat controale la groapa de gunoi de la Costinești. Însă deocamdată lucrurile par să stagneze spre disperarea oamenilor. În semn de protest față de lipsa reacției din partea autorităților centrale, consilierul local a decis să intre în greva foamei, începand chiar de aseară.

Domnule Prim Ministru, Domnule Ministru al Mediului, sunt costineștean din tată în fiu. Am crescut într-una dintre cele mai frumoase stațiuni din România, stațiunea unde tineretul din toată lumea se distra, bucurându-se de ceea ce Dumnezeu ne-a oferit.

În urmă cu peste 15 ani, în acest loc minunat, am fost “binecuvantați” cu o rampă ecologică, sau așa ar fi trebuit să fie. De atunci și până astăzi, mormanele de gunoi put, ne alungă turiștii și ne omoară localnicii. Încă din 2015 am semnalat și am strigat dupa ajutor. La momentul prelungirii acordului de mediu, mai multi costinesteni ne-am opus emiterii acestuia, dar apeland la angajatii operatorului gropii, IRIDEX, au trecut peste tot ceea ce încercăm cu disperare să arătăm. De astăzi intru în greva foamei! Știti de ce? Pentru că de foame sau boala va muri și localitatea noastră, pana nu de mult “stațiunea tineretului”, de interes național, a spus Adrian Condari, consilier local.

Groapa de gunoi de la Costinești a fost inființată în 2004. O bună bucată de vreme a funționat fără autorizație, însă ulterior, această problemă a fost rezolvată. Nu însă și cea a poluării. Localnicii se plâng că groapa de gunoi nu respectă regulile de funcționare. Dimensiunea terenului pe care ar trebui să depună deșeuri e mereu depașită. Nu se acoperă groapa în întregime.

Deșeurile nu sunt îngropate într-un strat suficient de mare de pământ, iar uneori vara sunt aduse acolo alge care sunt lăsate să putrezească. Nici controalele efectuate și nici amenzile date nu au avut până acum nici un efect. Recent, s-a modificat chiar legislaţia şi a apărut şi termenul de disconfort olfactiv. Nu au apărut însă și normele de aplicare. Așa că ultima speranță a oamenilor este la Ministerul Mediului.

Groapa de gunoi de la Costinesti, calvarul localnicilor
Groapa de gunoi de la Costinesti
Urmăriți Impact.ro și pe