Groapa de gunoi de la Chiajna, declarată ilegală. Victorie imensă pentru cetățeni

Elena Avramescu 23.08.2020, 18:01
Groapa de gunoi de la Chiajna, declarată ilegală. Victorie imensă pentru cetățeni

Tribunalul București a decis, în data de 14 august 2020, că groapa de gunoi de la Chiajna este ilegală, după doi ani de proces. În acest sens, s-a hotărât anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru depunerea deșeurilor pe ultimele două suprafețe, încă funcționale, ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni.

Groapa de gunoi de la Chiajna, declarată ilegală

Primarul Dan Tudorache o să susțină o conferință de presă pe această temă luni, 24 august, 2020, la ora 11:00, la sediul Primăriei Sectorului 1. Începând cu primăvara anului 2018, Primăria Sectorului 1, Poliția Locală Sector 1, Asociația 21% Oxigen, precum și Asociația pentru Natură și Protejarea Mediului au intentat un proces Agenției pentru Protecția Mediului București (APMB) și companiei Iridex, operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni.

Astfel s-a solicitat anularea Autorizației Integrate de Mediu emisă de APMB, fiind documentul în baza căruia funcționează acest depozit de gunoi. Așadar, acțiunea în instanță a fost făcută ca urmare a multor sesizări primite de la mii de cetățeni din nord-vestul Capitalei, deoarece viața le este afectată chiar și astăzi de mirosurile greu de suportat provenite de la această groapă de gunoi.

Groapa de gunoi de la Chiajna, declarată ilegală
Tribunalul București a declarat ilegală goapa de gunoi de la Chiajna

Victorie imensă pentru cetățeni

“Comunitatea și Primăria Sectorului 1 au primit o gură de oxigen din partea justiției, în lupta lor pentru un aer curat, bun de respirat, dar bătălia pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare va continua.

Acţiunea în instanţă a fost iniţiată ca urmare a repetatelor sesizări primite de la mii de cetăţeni din nord-vestul Capitalei, a căror viaţă este afectată şi astăzi de mirosurile insuportabile provenite de la această groapă de gunoi, se arată în comunicatul transmis de Primăria Sectorului 1.

Din cauza depozitării ilegale de deşeuri, aerul este irespirabil iar calitatea aerului din Bucureşti stârnește îngrijorare.

„Rezultatele expertizei depăşesc cele mai negre scenarii: pe lângă suprafeţele deja cunoscute (16,5 ha domeniu public şi 10 ha teren privat), firma Iridex depozitează ilegal deşeuri pe alte 5 ha de teren care aparţin statului. Calitatea aerului din Bucureşti nu se îmbunătăţeşte numai prin publicarea unor simple rapoarte sau prin declaraţii de presă pompoase, ci prin măsuri concrete de stopare a acţiunilor ilegale ale celor care ne otrăvesc de ani buni aerul pe care-l respirăm”, a declarat, în urmă cu ceva timp, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Urmăriți Impact.ro și pe