Groapă comună descoperită de satelit în curtea unei biserici din Ucraina

Beatrice Dumitru 04.04.2022, 09:45
Groapă comună descoperită de satelit în curtea unei biserici din Ucraina

Retragerea forțelor ruse din jurul Kievului a lăsat dovezi înfiorătoare ale atrocităților împotriva civililor din suburbiile și orașele din regiune, transformate în zone de război sângeroase de invazia lui Vladimir Putin. Când coloanele blindate ucrainene au ajuns în Bucha au găsit o scenă devastatoare cu tancuri carbonizate și distruse și cadavre împrăștiate pe străzi. Imaginile din satelit arată ororile din această zonă.

Imagini din saltelit cu ororile de la Bucha

Ucraina a acuzat forțele ruse că au comis un „masacru” în Bucha, unul dintre multele recucerite de trupele ucrainene în timp ce Rusia se regrupa pentru luptele din estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a declarat că toate imaginile publicate de autoritățile ucrainene în care susțin „crime” comise de trupele ruse la Bucha reprezintă o „provocare” și niciun locuitor nu a suferit violențe din partea rușilor.

Imaginile din satelit arată un șanț lung de peste 13 metri, săpat pe terenul unei biserici din orașul ucrainean Bucha, unde a fost găsită o groapă comună, după ce forțele ruse s-au retras din zonă. Maxar Technologies, companie americană care colectează și publică imagini prin satelit din Ucraina, a precizat că primele indicii despre săparea unei gropi comune la Biserica Sf. Andrei și Piervozvannoho au fost observate pe 10 martie.

Groapă comună descoperită de satelit în curtea unei biserici din Ucraina
Imagine din satelit surprinsă în Bucha.

O imagine mai recentă, din 31 martie, arată locul mormântului, un șanț lung de aproximativ 13 metri în partea de sud-vest a zonei de lângă biserică”, a precizat Maxar.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru mamele soldaților ruși

Echipa Reuters care a mers în Bucha au văzut cadavre întinse pe străzile orașului, aflat la 37 km nord-vest de capitala Kiev. Un mormânt comun de lângă o biserică era încă deschis și se vedeau trupurile neînsuflețite prin lutul roșu adunat deasupra.

După ce a acuzat că Rusia a comis un „genocid” în Ucraina, președintele Volodomir Zelenski a criticat comportamentul soldaților ruși și a transmis un mesaj pentru mamele acestora.

Mamele soldaților ruși ar trebui să vadă asta. Să vadă ce nenorociți au crescut. Asasini, jefuitori, măcelari”, a scris el pe Facebook.

Liderii occidentali au condamnat vehement uciderea civililor de la Bucha și au acuzat Rusia de crime de război. De asemenea, ei au cerut noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Urmăriți Impact.ro și pe