Griș cu lapte ca la mama acasă. Ingredientul secret care transformă complet desertul copilăriei

Ana Anitoiu 17.05.2021, 11:22
Griș cu lapte ca la mama acasă. Ingredientul secret care transformă complet desertul copilăriei

O rețetă simplă de griș cu lapte ca la mama acasă trebuie să fie încercată neapărat, mai ales că nu dă greș nici când este pregătită pentru cei mici, nici când cei care doresc ceva bun sunt adulții. Un ingredient secret transformă complet acest desert al copilăriei, astfel încât să încânte pe toată lumea, de la mic la mare. Pregătirea este extrem de ușoară și rapidă. O metodă garantează succesul.

Griș cu lapte ca la mama acasă. Ingrediente

  • 550 ml de lapte
  • 50 g zahăr sau mai mult ori mai puțin, în funcție de preferința fiecăruia
  • 50 grame griș
  • sare
  • vanilie – zahăr vanilat, esență sau baton
  • 30 grame unt cu 82% grăsime
  • scorțișoară, dulceață, sirop sau piure de mere

Griș cu lapte ca la mama acasă. Mod de preparare

Înainte de orice altceva, pentru un griș cu lapte ca la mama acasă trebuie să fie cântărite cu atenție ingredientele. Secretul constă în adăugarea celor 30 de grame de unt cu 82% grăsime, astfel încât desertul să iasă cu adevărat cremos. Apoi, se pune laptele la fiert, până când dă în clocot. Se adaugă vanilia, în forma dorită, zahărul, sarea și untul. Se amestecă până când se dizolvă tot zahărul și se topește tot untul.

După aceea, se ia oala de pe foc și se adaugă grișul în ploaie, amestecând fără oprire cu un tel. Abia apoi se așază oala înapoi pe aragaz. Se lasă la fiert până când grișul se îngroașă. Se servește în boluri, cești sau farfurii adânci și se poate adăuga fie dulceața favorită, fie un sirop de fructe ori piure de mere sau scorțișoară, după preferințele fiecăruia.

Griș cu lapte ca la mama acasă. Trucuri

Proporția cu care nu se dă greș este de 90-100 de grame de griș la un litru de lapte, respectiv 9-10 grame de griș la fiecare 100 de mililitri de lapte. Desertul este ușor de pregătit, chiar dacă nu se nimeresc din prima cantitățile perfecte de lapte și griș. Două trucuri pot salva situația.

Mai exact, dacă grișul cu lapte iese destul de gros, se poate adăuga lapte la final și se mai dă un clocot. În schimb, dacă iese destul de lichid, se mai poate fierbe puțin, până când ajunge la consistența preferată de pofticioșii casei. Acest desert ce multora le amintește de copilărie, la fel ca laptele de pasăre sau crema de zahăr ars, se poate face cu mai mult sau mai puțin zahăr, în funcție de cum alege fiecare. Însă, cantitatea poate fi mică, deoarece de multe ori, servirea se face cu un alt ingrediente dulce – fie dulceață, sirop sau altceva. Vezi AICI o rețetă de lapte cu orez!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...