Grevă japoneză într-o școală din Constanța. Profesorii se plâng că nu au săli de clasă suficiente pentru cei 1460 de elevi

Ioana Constantin 13.09.2021, 15:46
Grevă japoneză într-o școală din Constanța. Profesorii se plâng că nu au săli de clasă suficiente pentru cei 1460 de elevi

Profesorii de la o școală din Constanța au început anul scolar cu o grevă japoneză. Dascălii spun că nu au sali de clasă suficiente pentru cei 146o de elevi, câți sunt în Școala nr 30. Copiii vor învăța câte 35 într-o clasă, pentru că aleșii locali au anulat documentul care trebuia să le suplimenteze numărul sălilor de clasă. În plus, școala nu are bibliotecă, laboratoare și nici sală de sport.

Grevă japoneză într-o școală din Constanța

Școala 3o Gheorghe Țițeică din Constanța e una din cele mai bune școli din oraș. În fiecare an, tot mai mulți părinți își dau copiii aici, astfel că numărul copiilor a crescut constant. Nu însă și spațiile de învățământ, astfel că școala a fost nevoită să improvizeze din mers: a desființat laboratoarele și biblioteca și le-a transformat în săli de clasă.

Problema este lipsa sălilor de clasă, lipsa sălii de sport. De asta am venit aici, ca voi avea o sală de sport și nu sa fac în clasă, cu spațiu mic și supraaglomerat. Calitatea actului educațional va avea de suferit. Vrem spațiu pentru copiii noștri și nu vrem să ne plece copii din acest motiv, a declarat un profesor.

De trei ani nu s-au rezolvat aceste solicitări. Părinții își aduc copiii într-o unitate cu rezultate deosebite. Este o anormalitate. Ca o școala de prestigiu să nu aibă laboratoare, sală de sport. Sănătatea copilului pleacă de la ora de educație fizica. Sunt mult prea mulți elevi care nu au unde să învețe, nu au laboratoare, nu au bibliotecă, nu au sală de sport, a spus un alt dascal.

De 4 ani Școala 3o Gheorghe Țițeică se tot aglomerează, iar clasele devin din ce în ce mai mari. Acum sunt 35 de elevi într-o clasă și nu sunt semne că lucrurile vor rămâne așa.

Greva japoneza intr-o scoala din Constanta
Greva japoneza la Școala 3o Gheorghe Țițeică

Încercăm să găsim cele mai bune soluții. Vrem să identificăm aceste soluții ca să nu fie impedimente în activitatea didactică. Putem să funcționăm cu anumite clase în altele, în clădirile altor unități de învățământ și să rezolvăm problemele. Atunci când sunt astfel de situații să ne comunice și nouă pentru ca vrem să găsim aceste soluții. Nu are cum să depașească normativul acceptat și de asta vreau să găsim soluții, a spus Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Scolar Constanța.

O parte din elevi ar putea fi mutați într-o clădire a Liceului care se învecinează cu școala numărul 3o, însă directorul Liceului nu a fost niciodată de acord cu decizia Consilului Local. Cladirea lui stă goala, deși ar putea fi folosită de copiii școlii.

E de mai bine de 4 ani situația. Cu o muncă asiduă și cu cei de la primarie am obținut niste spații legal justificate, prezentate către primarie și consiliu local. Au fost analizate, au fost de acord, mergand mai departe către sedința consiliului local, a fost votat în unanimitate să întram în posesia a trei spații de la Colegiul Tehnic Tomis, lăsate de izbeliște li probabil se vor degrada total.

Este vorba de cantină, internat și încă un spațiu. Au fost probleme legate cu procesul verbal pentru că acel proces verbal nu a fost semnat de directorul colegiului. Cuțitul a ajuns la os din cauza lipsei de spații. Supararea este că unii elevi au plecat din cauza asta și noi avem un colectiv bine pregătit. Oferim un act educațional de calitate, a spus și Sorin Dumitru Cernăianu, directorul Școlii 3o Constanța.

Inspectoratul Școlar nu are nicio competență î acest caz, fiind vorba de o problemă patrimonială. Prin lege, clădirile școlare aparțin Primăriei, care ar trebui să rezolve rapid suprapopularea din Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe