Ucrainenii au făcut trei greșeli majore în relația cu Statele Unite ale Americii. Americanii i-au avertizat pe aceștia, la mai bine de un an de când președintele rus Vladimir Putin a dat startul invaziei, numind-o „operațiune militară specială”.
Una dintre cele trei greșeli se referă la apărarea sângeroasă și epuizantă a Bahmutului, un oraș ce nu are importanță din punct de vedere strategic în războiul din Ucraina.
În ciuda faptului că Rusia a asediat orașul Bahmut de nouă luni, ambele tabere suferind pierderi importante, trupele ucrainene refuză să abandoneze ruinele rămase în picioare, indiferent de costul ridicat pe care îl plătește pentru această hotărâre.
„Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp să pregătim rezervele și să ne pregătim pentru viitoarele operațiuni ofensive. În același timp, în bătăliile din această fortăreață, inamicul pierde partea cea mai pregătită și capabilă de luptă din armata sa – trupele de asalt Wagner”, a spus comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Olexandr Sirski.
În acest context, mai mulți oficiali ai SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Ucraina pierde prea mulți soldați și prea multă muniție în luptele pentru Bahmut, ceea ce ar putea să îi afecteze atunci când vor declanșa propria lor ofensivă majoră în această primăvară.
Serviciile de informații americane au sugerat că un grup proucrainean ar fi responsabil pentru distrugerea din toamna trecută a gazodcutului Nord Stream, prin care gazul rusesc ajungea în Europa.
Analiștii nu cred că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau consilierii săi au fost implicați în actul de sabotaj, dar administrația Joe Biden i-a semnalat Kievului că anumite acte de violență ce au loc în afara granițelor ucrainene nu vor fi tolerate.
De asemenea, au apărut tensiuni între SUA și Ucraina în privința livrărilor de arme. Până acum, americanii au trimis aproape toate ajutoarele militare pe care le-au dorit ucrainenii, dar Kievul a continuat să ceară încă și mai mult armament. Unii oficiali de la Casa Albă au spus că Volodimir Zelenski a demonstrat nerecunoștință față de Joe Biden.
Administrația Biden încă nu i-a trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune – pe de-o parte, pentru că însăși armata americană nu are destule rachete de acest gen de care ar putea să se despartă, iar pe de altă parte pentru că americanii se tem că ucrainenii ar putea să lovească ținte din interiorul Rusiei, ceea ce ar duce la o agravare a războiului.
O altă greșeală a Kievului în relație cu Washingtonul este insistența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca tot teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, să fie eliberat înainte ca orice fel de negocieri de pace să poată începe. Oficialii americani sunt de părere că acest lucru nu va face decât să extindă războiul.
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a transmis Kievului că eventuala recucerire a Crimeei de către Ucraina ar fi o „linie roșie” pentru Vladimir Putin și că aceasta ar putea duce la o intensificare considerabilă a războiului din partea Moscovei.
Deocamdată, președintele american Joe Biden continuă retorica conform căreia Statele Unite ale Americii îi vor permite lui Volodimir Zelenski să ia toate deciziile cu privire la război și la negocierile pentru pace. Însă, au început să apară voci ce se tem că lucrurile s-ar putea schimba pe măsură ce războiul se prelungește și se apropie următoarele alegeri prezidențiale.