SPECIAL

Greșeli gramaticale frecvente. Cum se scrie corect: prim-ministrul sau primul-ministru

Ileana Mlădinoiu 18.04.2021, 15:44
Greșeli gramaticale frecvente. Cum se scrie corect: prim-ministrul sau primul-ministru

De la început, precizăm că ambele forme fac parte din categoria cuvintelor compuse cu cratimă, alături de prim-viceprim-ministru, prim-secretar, prim-vicepreședinte, inginer-șef, redactor-șef, prim-plan, rea-voință, etc. Scrierea cu cratimă a unor termeni compuși necesită discuții mai ample, pe care le vom abandona, deocamdată.  Important este ca măcar acestora invocate în prezenta lecție de gramatică să nu le omitem semnul grafic menționat (devine obligatoriu), deși vom aminti și situațiile când cele două cuvinte compuse nu mai au nevoie de cratimă.

Cum se scrie corect: prim-ministrul sau primul-ministru?

Pornind de la cuvântul prim, element de compunere pe care l-am socoti ca fiind un prefix, dar nu dintre cele propriu-zise (cum ar fi vice, supra ș.a.m.d) a căror regulă generală este lipirea de cuvântul principal (“supraîncărcat”, de exemplu).

Dar, cum prim poate fi perceput de unii vorbitori mai degrabă ca un cuvânt independent cu rol de adjectiv și nu de prefix, apare tendința de a-l articula cu un articol hotărât pentru singular sau plural. Explicația rezultă din faptul că la fel se comportă cu alte adjective situate în aceeași poziție: ingeniosul ministru, neputinciosul ministru etc. În realitate, aici (prim-ministrul) prim nu este de sine stătător. Articularea se va face la ministru.

Greseli gramaticale frecvente. Cum se scrie corect: prim-ministrul sau primul-ministru
O persoana scriind

Forma corectă a substantivului compus ”prim-ministrul”

Forma corectă a substantivului compus prim-ministrul, ținând cont de categoriile gramaticale ale acestuia, număr și caz, adică de felul în care se declină, schimbându-și forma.

  1. La numărul singular, caz nominativ-acuzativ, indiferent de topică

a) Se va articula cu articolul hotărât (enclitic) “l” al doilea cuvânt din cele două. Prin urmare scriem și pronunțăm corect prim-ministrul și nu primul-ministru. De ex. Prim-ministrul României a participat la un summit în Olanda și nu Primul-ministru al României a participat la un summit în Olanda. Ne referim la un șef de guvern. Schimbând topica, vom avea aceeași scriere și pronunție: La summitul din Olanda a participat și prim-ministrul României. Regula trebuie aplicată și pentru cuvintele compuse: prim-procurorul, prim-solistul, prim-secretarul etc.

Spuneam de cazul acuzativ. Ex. L-am văzut intrând în Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Angliei. Totuși mulți folosesc forma primul-ministru, iar unele dicționare au acceptat-o ca fiind literară în ideea că uzul face limba. Totuși, dacă vrem să specificăm ce funcție are un șef de guvern, putem spune: Are funcția de prim-ministru.

Cum se scrie corect, atunci când semnificația este de ”cel dintâi ministru”

b) Atunci când primul ministru înseamnă cel dintâi ministru, cratima dispare, iar prim va fi articulat.

De ex. El este primul ministru (să zicem că vorbim despre Ministrul Finanțelor) care a ajuns la ședința de Guvern.

c) cazuri de schimbare de sens după modul în care punem articolul hotărât:

1.X a rămas în conștiința poporului ca primul ministru care și-a dat demisia de onoare.
2.X a rămas în conștiința poporului ca prim-ministrul care și-a dat demisia de onoare.

Cum se scrie corect ”prim-ministru”, la cazurile genitiv și dativ

2. La numărul singular, cazurile genitiv și dativ

Ex. Cuvintele prim-ministrului francez au ajuns rapid la sufletele conaționalilor. Forma se schimbă doar pentru cel de-al doilea cuvânt. Ale cui cuvine? Ale ministrului.

Ex. La întâlnirea cu omologul său, prim-ministrului român i s-a acordat atenția cuvenită. Cui i s-a acordat atenția cuvenită? Lui/ministrului.

3.La numărul plural, pentru aceleași cazuri

Ex. Prim-miniștrii din mai multe țări au fost invitați la un dineu și nu primii-miniștri. Tuturor prim-miniștrilor li s-a înaintat programul dineului și nu tuturor primilor-miniștri. Situația nu seamănă la declinarea substantivelor: redactor-șef sau inginer-șef. La plural, cazurile genitiv și dativ, își schimbă forma ambele cuvinte: redactorilor-șefi inginerilor-șefi etc.

În încheiere, dacă nu vă puteți familiariza cu formele corecte pentru substantivele compuse supuse atenției, înlocuiți-le cu premierul. Exemplu: Premierul Islandei a plecat cu familia sa în vacanță. A fost o vreme când ambele forme erau acceptate, însă noi suntem în pas cu normele actuale.

Urmăriți Impact.ro și pe