Răcirea vremii vine la pachet cu obligativitatea ca șoferii să schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. Potrivit Codului Rutier, poleiul sau apariția primilor fulgi de nea sunt primele semne că șoferii trebuie să schimbe cauciucurile, în caz contrat riscând amenzi. Unii conducători auto fac însă greșeli majore atunci când vine vorba despre cauciucurile potrivite.
Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă trebuie montate atunci când apare poleiul sau când începe să ningă. Indiferent de data calendaristică, dacă șoferii sunt surprinși pe porțiuni de drum acoperite cu zăpadă sau cu gheață și nu au mașinile echipate cu anvelope de iarnă, ei riscă amenzi, dar și reținerea certificatului de înmatriculare.
Șoferii care sunt surprinși de agenții de la Rutieră că circulă pe porțiuni de drum acoperite cu zăpadă sau cu gheață și nu au cauciucuri de iarnă montate riscă între 9 și 20 puncte de amendă, adică de la 1.305 la 2.900 de lei.
„Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”, este prevăzut în Codul Rutier, art. 102, alin, 1, punctul 28.
Potrivit Registrului Auto Român, indiferent de producător sau de denumirea comercială, cauciucurile de iarnă trebuie să aibă marcajul M și S (mud and snow, adică noroi și zăpadă). Aceste marcaje pot fi întâlnite sub forma M+S, M.S sau M&S, pentru a fi considerate potrivite pentru utilizarea în condiții de iarnă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De altfel, RAR a transmis, prin intermediul unui comunicat, că „atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu există sancțiuni”.
O greșeală pe care o fac frecvent șoferii este că, după încheierea sezonului rece, nu schimbă cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Este important de știut că polițiștii rutieri pot aplica amenzi dacă îi surprind pe șoferi circulând cu anvelopele nepotrivite pentru sezonul în care se află.
Cauciucurile de iarnă sunt potrivite doar pentru sezonul rece, iar vara ele trebuie schimbate cu cele de vară. Singurele anvelope care pot fi folosite pe tot parcursul anului, fără a fi nevoie să fie schimbate, sunt cele de tip all season sau mixte.