Greșeala pe care o fac toți șoferii. Cine trece primul prin intersecție?

Ana Anitoiu 18.10.2020, 10:22
Greșeala pe care o fac toți șoferii. Cine trece primul prin intersecție?

Aproape toți șoferii riscă să facă o greșeală în trafic, ce poate duce la accidente. În situația prezentată în imaginea de mai sus, mulți conducători auto pot stabili greșit cine are prioritate.

Ce greșeală facă mulți șoferi în trafic

Imaginea prezintă o intersecție pe care intenționează să o traverseze o mașină și un autobuz. În fotografie mai apar două semafoare verzi și două indicatoare rutiere – unul de ”Cedează trecerea” şi celălalt de ”Direcţia drumului cu prioritate”. Cine trece primul în intersecţie?

Mulți șoferi sunt tentați să spună, la vederea acestei imagini, răspunsul greșit – acela că șoferul care trece primul în intersecţie este cel care conduce autobuzul.

De fapt, cel care are prioritate, în situația din trafic prezentată în imaginea de mai sus, este șoferul care se află în mașină.

Greșeala pe care o fac toți șoferii. Cine trece primul prin intersecție?
Greșeala pe care o fac toți șoferii. Cine trece primul prin intersecție?

Explicația este că, în acest caz, circulaţia în intersecţie este dirijată de semafor. Automobilul va ceda trecerea autobuzului în intersecţie doar în cazul în care semaforul nu va funcţionează.

Mai exact, motivul este acela că în cazul acesta, sunt două semafoare verzi. Acestea anulează indicatoarele rutiere, chiar dacă acestea indică faptul că autobuzul se află pe drum de prioritate.

Cum ambele semafoare sunt verzi, automobilul și autobuzul se află în situație de egalitate. Astfel, autobuzul, care își schimbă direcția de mers, nu îi poate tăia calea automobilului.

Care sunt regulile referitoare la prioritate, într-o intersecție

Potrivit Codului rutier, în cazul intersecţiilor cu circulaţie nedirijată, șoferii sunt obligați să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.

La intersecţiile cu circulaţie dirijată, șoferii sunt obligați să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.

Recent, Poliția Română a publicat pe pagina oficială de socializare un nou anunț pentru șoferi. Potrivit autorităților, conducătorii auto riscă să fie amendați dacă nu au la îndemâna polița de asigurare RCA. Mai multe detalii, AICI!

De asemenea, conform legislației ce este în vigoare, proprietarii de mașini nu au voie să instaleze orice alarmă auto. Este permisă doar sisteme sonore antifurt ce respectă regulile referitoare nivelul sonor și durata sunetului emis.

”Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în Regulamentul de aplicare a Codului rutier.

Șoferii care încalcă aceste reguli riscă să primească amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni, adică amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă. Ținând cont de faptul că, în acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto neconformă sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...