Greșeala pe care o fac românii atunci când aruncă gunoiul. Mare grijă, amenda e între 3.000 și 6.000 de lei

Nicu Stan 06.05.2021, 08:35
Greșeala pe care o fac românii atunci când aruncă gunoiul. Mare grijă, amenda e între 3.000 și 6.000 de lei

Greșeala pe care o fac românii atunci când aruncă gunoiul. Mare grijă, amenda e între 3.000 și 6.000 de lei. Ce trebuie să știi, ca să nu fi amendat.

Amenzi uriașe pentru aruncatul gunoaielor pe spațiul public. Sancțiunea poate ajunge și la 30000 de lei

Greșeala pe care o fac românii atunci când aruncă gunoiul. Mare grijă unde aruncați gunoiul, întrucât amenda este între 3.000 și 6.000 de lei. Astfel, persoanele fizice, precum și firmele sau autoritățile publice, riscă amenzi uriașe, conform legii, pentru aruncarea deșeurilor pe spațiul public.

Mai exact, Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor reglementează măsurile pentru protecția mediului și a sănătății românilor, prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea și gestionarea gunoaielor, scrie avocatnet.ro.

Se dau amenzi mari pentru aruncarea deseurilor pe spatiul public
Se dau amenzi mari pentru aruncarea deseurilor pe spatiul public

Amenzi pentru persoane fizice

Conform legii amintite mai sus, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei dacă comit următoarele fapte, printre altele:

-încălcarea obligației de a colecta separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă;

-încălcarea obligației, de către titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire sau desființare, de a gestiona deșeurile obținute în acest mod;

-încălcarea obligației de a nu abandona deșeurile; sau

-încălcarea obligației de a nu elimina deșeuri în afara spațiilor autorizate în acest scop.

Amenzi pentru persoane juridice

Pe de altă parte, firmele, în schimb, riscă, conform aceleiași legi, pentru aceleași fapte enumerate mai sus, sancțiuni cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.

În afară de amenzi, legislația prevede numeroase alte situații care presupun încălcarea prevederilor privind transportul și depozitarea gunoaielor pe spațiul public de către persoanele juridice, care ar putea fi sancționate cu amendă.

Amenzile pot fi contestate în instanță

Trebuie menționat faptul că, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a amenzii se poate face plângere la instanța competentă, în termen de două săptămâni începând de la data comunicării procesului-verbal.

De curând, un român a primit o amendă de 30.000 lei pentru că a vrut să arunce gunoaie ilegal, iar mașina pe care a folosit-o pentru a transporta acele deșeuri i-a fost confiscată.

Un român a fost amendat cu 30000 și i-a fost confiscată și mașina cu care a aruncat gunoiul

”În urma unei autosesizări a Poliției Locale Sector 5, a fost depistată o autoutilitară care transporta deșeuri provenite din construcții. În urma verificărilor efectuate de Poliția Locală alături de comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul comisariatului București, s-a constatat că persoana în cauză nu deținea documente pentru transportul deșeurilor. Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat cu suma de 30.000 lei conform legislației în vigoare pentru depozitarea ilegală de deșeuri pe domeniul public. Totodată, șoferului i s-a adus la cunoștință că autovehiculul va fi confiscat”, au informat autoritățile locale.

De altfel, Garda de Mediu a intensificat acțiunile de depistare și sancționare corespunzătoare a celor care transportă și depozitează ilegal gunoaie. Inspectorii Gărzii de Mediu umblă prin localități și chiar urmăresc mașinile suspecte.

Urmăriți Impact.ro și pe