Greșeala pe care mulți români o fac pe timp de caniculă. Sfatul medicilor înainte de a ieși din casă

Ioana Bucur 05.07.2022, 11:24
Greșeala pe care mulți români o fac pe timp de caniculă. Sfatul medicilor înainte de a ieși din casă

În condițiile în care luna iulie a început sub semnul avertizărilor meteo de căldură și disconfort termic, pe zi ce trece, tot mai multe persoane au avut nevoie de intervenția medicilor din pricina expunerii la temperaturile ridicate. În această perioadă a anului, este nevoie de un ghid de supraviețuire pe timp de caniculă. Medicii au venit cu o serie de sfaturi pentru români. Învață ce ar trebui să faci înainte de a ieși din casă.

Sfaturi pentru români pe timp de caniculă

În primele zile ale lunii iulie, România este împărțită între furtuni, vijelii și temperaturi caniculare. În condițiile în care numărul pacienților care ajung în Unitățile de Primiri Urgențe, tocmai din pricina căldurii, crește de la o zi la alta, medicii au oferit câteva sfaturi pentru români, realizând un soi de ghid de supraviețuire pe timp de caniculă.

Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB), a vorbit despre importanța hidratării corecte în această perioadă. Se recomandă consumul a cel puțin doi litri și jumătate de apă într-un interval de 24 de ore.

„E necesar să ne hidratăm mai bine decât în restul perioadelor de timp, respectiv de la doi litri jumătate în sus pe 24 de ore. E bine să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară, care este foarte cald, pentru că diferența de temperatură este una foarte mare.

Și, în orice caz, în locuințele noastre să ne setăm aerele condiționate la niște temperaturi nu foarte … cu o diferență nu foarte mare față de temperatura de afară, adică un 24-25 de grade ar fi suficient pentru aerul condiționat pentru a nu impacta organismul atunci când ieșim”, a explicat medicul, potrivit stirileprotv.ro.

Greșeala pe care mulți români o fac pe timp de caniculă. Sfatul medicilor înainte de a ieși din casă

Ce ar trebui să facem înainte de a ieși din casă

În plus, înainte de a ieși din casă, trebuie să fim siguri că facem alegerile corecte și în ceea ce privește vestimentația. În zilele cu temperaturi caniculare, ar trebui să optăm pentru haine din materiale naturale, țesături lejere ce permit pielii să respire și să elimine din căldură. La fel de important este și să avem grijă să avem capul acoperit cu o șapcă sau pălărie.

„Să evite expunerea la soare și la căldură, în general, la căldura de afară între orele 11 și 17 – sau dacă trebuie neapărat să iasă, este necesar să-și acopere capul și să poarte haine din materiale textile naturale, ușoare, prin care pielea să poată respira și astfel să-și mai elimine din căldură”, a mai spus medicul, pentru sursa citată.

Specialistul a punctat și o greșeală pe care o fac mulți români pe timp de caniculă, crezând că se pot răcori consumând băuturi foarte reci sau cu gheață. Un obicei pe care medicii nu îl recomandă.

„Este contraindicat să consumăm lichide foarte reci pentru că sigur că mucoasa faringiană va avea de suferit, vom răguși imediat și această răgușeală se poate transforma ulterior într-o afecțiune care să ne creeze probleme de sănătate. Consumăm lichide, dar nu alcool, bineînțeles. Dar dacă simțim nu neapărat nevoie de alcool, este contraindicat să se consume băuturi spirtoase.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...