Greșeala pe care mulți români o fac la plajă. Până acum scoteau bani din buzunar pentru asta, puțini știu că e ilegal

Andra Daoud 01.08.2022, 12:54
Greșeala pe care mulți români o fac la plajă. Până acum scoteau bani din buzunar pentru asta, puțini știu că e ilegal

Atunci când mergi la mare, trebuie să scoți bani din buzunar pentru orice. De la locul de parcare, care rareori este gratuit, până la cazare, masă, închiriatul șezlongului și al umbrelei etc. Comercianții și administratorii plajelor ar face orice pentru a scoate cât mai mulți bani de la turiști, însă trebuie să știți clar ce drepturi aveți la plajă și pentru ce nu ar trebui să plătiți niciodată.

Greșeala pe care o fac mulți turiști la plajă și care îi costă

Românii scot din buzunar chiar și câteva sute de lei pentru a petrece o zi la plajă în sezonul estival. Toate serviciile sunt din ce în ce mai scumpe, iar cei care administrează anumite sectoare de plajă ar face orice pentru a obține mai mulți bani din partea celor care aleg să se relaxeze la malul mării. Dacă ați fost măcar o dată la plajă, probabil ați observat că și pentru a folosi toaleta sau dușurile amplasate pe plajă se percepe o taxă.

Turiștii plătesc câțiva lei pentru aceste servicii, deși taxele astfel percepute sunt ilegale. Asociația Pro Consumatori atrage atenția că nu ar trebui să vă mai lăsați păcăliți și să nu mai dați bani pentru a folosi toaleta, dușul sau vestiarul de pe plajă.

„Accesul la grupul sanitar de pe plajă este gratis!!! Legislația îi obligă pe operatorii de plajă să ne ofere gratis servicii de plajă, cum ar fi accesul la un grup sanitar racordat la canalizare și apă curentă, accesul gratis la duș și accesul gratis la o cabină de schimbare a vestimentației!

Sancționați cu o reclamație adresată Ministerului Turismului pe orice operator care pune taxă pe plajă pentru accesul la grup sanitar, duș și pentru accesul la plajă pe nisip! Cunoaște-ți drepturile! Fii proactiv! Fii proconsumator!”, au transmis cei de la APC, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Greseala pe care multi romani o fac la plaja. Pana acum scoteau bani din buzunar pentru asta, putini stiu ca e ilegal 1
Folosirea toaletei si a dusurilor pe plaja ar trebui sa fie gratuita

Plaja este domeniu public

Reprezentanții Asociației derulează în acest sezon estival o campanie de informare a turiștilor, tocmai pentru a evita ca aceștia să cadă în plasa celor dornici de a se îmbogăți prin mijloace ilegale.

În urmă cu câteva săptămâni, în mediul online a circulat intens informația potrivit căreia un administrator de plajă privată a început să închirieze fâșia de nisip din fața primului rând de șezlonguri celor care vor să facă plajă pe cearșaf. Tariful exorbitant cerut (200 de lei pentru un cearșaf de 1.4 x 2 m) i-a făcut pe cei de la Asociația Pro Consumatori să reacționeze, aceștia transmițând că:

„Unii operatori de plajă încalcă legea prin astfel de taxe! Cu siguranță vă întrebați ce instituție ar trebui să sancționeze astfel de derapaje!

Potrivit ordinului nr. 1204/2010 pentru aprobarea Nornelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic, astfel de taxe sunt interzise pentru cei care fac plaja pe cearceaf, fiecare operator de plajă este obligat ca din suprafața de plajă pentru care a obținut drept de folosință pentru o perioadă determinată de la 1 an la 7 ani, să delimiteze o suprafață de 30% destinată plajei pe nisip, în așa fel încât această suprafață să nu se suprapună cu zona destinată amplasării sezlongurilor, iar o latură a acestei suprafețe să reprezinte limita dinspre apă a plajei!

Totodată, suprafața delimitată pentru plaja pe nisip trebuie să fie semnalizată prin intermediul unei plăcuțe pentru a atrage atenția turiștilor de pe plajă! Echipa APC a constatat că una din trei plaje nu are delimitată suprafața destinată plajei pe nisip!”

Urmăriți Impact.ro și pe