Greşeala cea mai mare pe care o faci când speli vasele. Nu are legătură cu buretele, e ceva la care sigur nu te-ai gândit

Ana Anitoiu 08.05.2022, 17:15
Greşeala cea mai mare pe care o faci când speli vasele. Nu are legătură cu buretele, e ceva la care sigur nu te-ai gândit

Mulți români fac o greșeală mare atunci când spală vasele. Eroarea nu are legătură cu buretele ce ar putea fi plin de bacterii precum E. coli și Salmonella. Cele mai multe persoane nici nu își închipuie că aceasta ar putea fi o problemă, chiar dacă obișnuiesc să fie foarte atente la tot ce ține de curățenia casei.

Pericolul buretelui de vase. Ce poți face ca să nu te îmbolnăvești din cauza lui

Totuși, înainte de a ajunge la marea greșeală în curățarea vaselor pe care nu o cunosc foarte mulți oameni, trebuie să știi că bureții pot fi periculoși. Numeroase persoane folosesc un burete până când observă că acesta s-a uzat. Însă, acesta poate arăta de încredere, dar să fie plin de bacterii periculoase ca E. coli și Salmonella.

De aceea, este bine fie să schimbi sau să cureți buretele de vase cât mai des, cam o dată pe săptămână, fie să renunți de tot la el și să optezi pentru o perie. Un studiu ce a fost făcut în anul 2021, publicat în Jurnalul Internațional de Microbiologie Alimentară, a arătat că periile de vase au cel mai mic număr de bacterii, pentru că se usucă mai repede.

Însă, fie că optezi pentru o perie de vase sau că alegi să folosești în continuare un burete, este nevoie să curenți ambele obiecte frecvent. Cele mai eficiente metode sunt: înmuierea în clor, curățarea în mașina de spălat vase și fierberea. În acest fel, vei extinde durata în care le poți utiliza fără ca vasele pe care le cureți cu ele să fie, de fapt, pline de bacterii.

Greseala cea mai mare pe care o faci cand speli vasele
Multi romani fac greseli atunci cand spala vasele. Foto: pexels.com

Care este marea greșeală în curățarea vaselor

Marea greșeală în curățarea vaselor pe care cei mai mulți dintre români nici măcar nu și-o pot închipui este cu totul alta. Aceasta este folosirea unei cantități prea mari de detergent de vase. De fapt, nu ai nevoie de prea multă spumă pentru o bună curățare. În final, detergentul în exces nu va face decât să lase urme, chiar și la mașina de spălat vase.

În plus, este recomandat să eviți detergentul de vase cu înălbitor, triclosan sau alte antiseptice dure, pentru că acestea contribuie la crearea de bacterii rezistente la medicamente. Este mai bine să optezi pentru un detergentul vase simplu, în combinație cu apa fierbinte.

Mai este bine să știi și că ar trebui să-ți cureți chiuveta de la bucătărie în fiecare zi, deoarece aceasta are de obicei de 100.000 de ori mai mulți microbi decât cea de la baie sau chiar decât toaleta. O soluție cu bicarbonat de sodiu și oțet sau sare și oțet te va ajuta să ții situația sub control.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...