Grecia, pe lista roșie. Românii nevaccinați care se întorc de acolo ar putea intra în carantină pentru 14 zile, începând de duminică

Ana Anitoiu 29.07.2021, 18:51
Grecia, pe lista roșie. Românii nevaccinați care se întorc de acolo ar putea intra în carantină pentru 14 zile, începând de duminică

Grecia a fost trecută pe lista roșie. Românii nevaccinați împotriva coronavirusului care se întorc de acolo vor intra în carantină pentru 14 zile, începând de duminică, cu unele excepții. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit joi ca să actualizeze lista țărilor cu risc epidemiologic.

Ce rată de incidență a fost înregistrată în Grecia

Grecia, care se numără printre destinațiile de vacanță preferate de români în perioada verii, a ajuns la o rată de incidență de 3,46 la mie. În România, statele ce depășesc pragul de 3 la mie sunt trecute pe lista roșie.

Dacă săptămâna trecută, Grecia se afla în zona galbenă cu un indice de 2,9, pe lista ce va fi valabilă începând de duminică, această țară va figura pe lista roșie.

Grecia, gata sa fie trecuta pe lista rosie. Romanii nevaccinati care se intorc de acolo ar putea intra in carantina pentru 14 zile, incepand de duminica
Asos, Grecia

Cine va scăpa de carantină la întoarcerea din Grecia

Concret, la sosirea în România din Grecia vor scăpa de carantină cetățenii vaccinați împotriva coronavirusului cu schemă completă de cel puțin 10 zile și cei care au fost infectați cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile.

De asemenea, vor fi scutiți de carantină copiii cu vârsta de până la 3 ani. În plus, vor scăpa de carantină copiii și adolescenții aflați în categoria de vârstă 3-16 ani, dar cu condiția prezentării unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Ce alte țări se află pe lista roșie

Pe lângă Grecia, pe lista țărilor din zona roșie se mai află: Mare Britanie, Insulele Virgine Britanice, Irlanda, Spania, Portugalia, Olanda, Cipru, Malta, Monaco, Georgia, Cuba, Maldive, Panama, Bahamas, Argentina, Columbia.

Lista continuă cu: Jersey, Insula Man, Fiji, Gibraltar, Seychelles, Botswana, Tunisia, Malaysia, Mongolia, Andorra, Curaçao, Libia, Namibia, Kazahstan,  Kuweit, Iran, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Africa de Sud, Irak, Costa Rica, Brazilia, Nepal și India.

Noi măsuri și proteste în Grecia

La mijlocul acestei luni au izbucnit proteste în Grecia, după ce autoritățile au anunțat noi măsuri de siguranță împotriva răspândirii coronavirusului. Premierul elen a declarat că de la 16 august vaccinarea anti-Covid-19 a devenit obligatorie pentru toți angajații din căminele de bătrâni.

Mai mult, de la data de 1 septembrie, obligativitatea vaccinării anti-Covid-19 se va aplica și întregului personal medical. Persoanele care nu se vor conforma vor fi sancționate sau ar putea chiar să rămână fără locul de muncă.

Totodată, până la finalul lunii august, clienții care vor să intre în interiorul restaurantelor şi barurilor din Grecia trebuie să prezinte un certificat de vaccinare împotriva coronavirusului sau un test negativ Covid-19 efectuat cu cel puţin 72 de ore mai înainte. Autoritățile elene au lansat aplicația COVID FREE GR, ce poate scana pașaportul de vaccinare european și rezultatele testelor PCR rapide.