Grecia începe să se înarmeze, tensiuni tot mai mari cu Turcia. “Europenii să nu mai fie naivi”

Ana Anitoiu 28.09.2021, 23:40
Grecia începe să se înarmeze, tensiuni tot mai mari cu Turcia. “Europenii să nu mai fie naivi”

Grecia începe să se înarmeze, în contextul tensiunilor tot mai mari în relația sa cu Turcia. Președintele Franței a anunțat ce echipament i-a vândut acestei țări pe care a asigurat-o de susținere în domeniul apărării. Emmanuel Macron le-a transmis un mesaj dur tuturor europenilor.

Ce a cumpărat Grecia de la Franța

Mai exact, Grecia a cumpărat de la francezi trei fregate în valoare totală de trei miliarde de euro. Pe lângă acest contract de vânzare-cumpărare, cele două țări au stabilit un acord de cooperare în ceea ce privește apărarea și securitatea.

”Aceasta a fost în mod clar o decizie politică, nu una luată de marina Greciei. Baza contractului este acordul de apărare. Nu se putea imagina o ofertă similară din partea celorlalte țări”, a explicat un expert în apărare, Faithon Karaiosifidis.

Această achiziție a Greciei de la francezi vine după ce Atena a cumpărat 24 de avioane Rafale de la ei, în acest an. De altfel, nevoia acestei țări de aceste contracte a devenit mai acută în 2020, când au crescut tensiunile cu Turcia, la Marea Egee și în Mediterana de Est.

Grecia incepe sa se inarmeze, tensiuni tot mai mari cu Turcia. “Europenii sa nu mai fie naivi”
Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, declarație pentru toți europenii

După acest nou contract cu Grecia, Emmanuel Macron a declarat marți că Europa ar trebui să-și asume mai multă autonomie, având în vedere că Statele Unite ale Americii se reorientează tot mai evident spre China și regiunea Indo-Pacific.

”Europenii trebuie să nu mai fie naivi. Când suntem sub presiune din partea marilor puteri, care uneori își consolidează poziția, trebuie să reacționăm și să arătăm că avem capacitatea de a ne apăra.

Nu prin escaladarea situațiilor, dar să ne apărăm”, a spus Emmanuel Macron într-o conferință de presă pe care a susținut-o alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Președintele Franței a făcut această declarație după ce Australia a hotărât să renunțe la un contract pentru cumpărarea de submarine franceze, astfel încât să-și construiască altele, nucleare, alături de Statele Unite ale Americii.

Grecia, decizie politică importantă

Cumpărarea fregatelor și avioanelor cumpărate de la francezi reprezintă o decizie politică importantă pentru Grecia. Această țară și-a tot redus bugetul pentru Apărare începând din 2008, anul crizei financiare. La 10 ani distanță, în 2018, acesta ajunsese de la 7,24 de miliarde de euro, la 3,75 miliarde de euro.

Însă, chiar și în lipsa acestor noi contracte militare, bugetul Apărării Greciei era mai mare decât al altor țări din Uniunea Europeană. Atena a alocat 2,28% din PIB pentru Apărare mult peste media de 1,2% deținută de UE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...