Gravidele din Iași, obligate să recurgă la cezariană. Astfel, numărul copiiilor născuți prematur a crescut îngrijorător

Aurora Popa 15.04.2021, 13:08
Gravidele din Iași, obligate să recurgă la cezariană. Astfel, numărul copiiilor născuți prematur a crescut îngrijorător

Gravidele din Iași, obligate să recurgă la cezariană. Secția de Terapie Intensivă de la singura maternitate desemnată suport-covid din Moldova este supra-aglomerată. Apoape jumătate din femeile gravide care se prezintă în unitatea medicală suferă de o formă severă a infecției, iar medicii sunt nevoiți să recurgă la cezariană pentru ca viața fătului să nu fie pusă în pericol.

Gravidele din Iași, obligate să recurgă la cezariană

În urma analizei datelor de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași reiese că numărul copiilor prematuri născuți din femei pozitive este mult mai mare comparativ cu mamele care au născut prezentând un test negativ.
Specialiştii avertizează că formele grave de boală la femeile însărcinate nu pot fi tratate fără a pune în pericol sănătatea fătului. Iar medicii sunt nevoiți uneori să opteze pentru operaţii de cezariană înainte ca sarcina să ajungă la termen.

Ele au lipsă de oxigen, hipoxie, cu saturația de oxigen scăzută. Trebuie efectuate niște manevre asupra lor, cum ar fi de exemplu, până la intubație și o serie de medicamente care se administrează. Lipsa de oxigen se reflectă și la făt, evident și fătul intră tot în hipoxie, într-o suferință fetală, ne-a spus dr. Răzvan Socolov, medic ginecolog, șef de secție Maternitatea„Elena Doamna” din Iași.

Gravidele din Iasi, obligate sa recurga la cezariana
Gravidele din Iasi, obligate sa recurga la cezariana

Ultimele gărzi au fost dificile, iar mnedicii au fost nevoiți să ia decizia să facă operația de cezariană. Au fost cazuri în care la doar 30 de săptămâni fătul a fost extras pentru a nu se produce o tragedie. Cel mai mic copil extras la noi a fost de 1 kg, ceea ce însemnă 29 de săptămâni din cauza unui paciente care a fost intubată. Copilul s-a adaptat ulterior, a declarat medicul ieșean.

După operție, bebelușii sunt transferați în compartimentul de terapie intensivă neonatală de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. Dacă starea de sănătate a mămicilor se agravează, acestea sunt transferate în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase. Au fost însă cazuri în care evoluția stării de sănătate la mamele covid a durat chiar și câteva săptămâni.

În acest moment suntem încercați de un număr din ce în ce mai mare de cazuri și din păcate infrastructura nu ne permite o extindere nelimitată a numărului de paturi de terapie intensivă, spune Gabriel Martinescu, manager Maternitatea„ Elena Doamna” Iași.

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19 laMaternitatea„Elena Doamna” din Iași au fost tratate în jur de 200 de paciente infectate cu noul virus.