Granița Republicii Moldova s-a modificat. Gestul făcut de ucraineni pentru a se apăra în fața rușilor

Beatrice Dumitru 15.03.2023, 13:55
Granița Republicii Moldova s-a modificat. Gestul făcut de ucraineni pentru a se apăra în fața rușilor

Republica Moldova este în centrul unor tensiuni după mitingurile organizate de un partid pro-rus și se teme că Moscova va destabiliza țara. În acest context, Ucraina a luat măsuri de siguranță pentru a se apără în fața rușilor și a sporit forțele militare în apropiere de frontiera cu Republica Moldova, pe segmentul regiunii separatiste. „Sunt pregătiri defensive”, a spus un oficial de la Chișinău.

Măsurile luate de Ucraina pentru a se apăra de Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii februarie în fața liderilor europeni reuniți la consiliul european de la Bruxelles că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova. Și Ucraina se teme că ar putea fi atacată de Rusia din Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei.

În acesst context, Ucraina a luat măsuri de siguranță și a înăsprit controlul la frontiera cu Transnistria, iar armata Kievului a ridicat o reţea de fortificaţii la granița cu această țară. Vicepremierul Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a spus că sporirea forțelor militare în apropierea segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene reprezintă „pregătiri defensive pentru un eventual atac din regiunea transnistreană”, notează deschide.md.

Granița Republicii Moldova s-a modificat. Gestul făcut de ucraineni pentru a se apăra în fața rușilor
Transnistria este regiunea separatistă a Republicii Moldova.

„Aceste acțiuni sunt defensive, nu ofensive”

Oficialul de la Chișinău a mai precizat că trupele ucrainene concentrate la granița cu Moldova nu au menirea de a ataca, ci de a se apăra de un eventual atac venit din regiunea transnistreană. Potrivit lui Oleg Serebrian, Ucraina a fost avertizată de experții militari cu privire la un eventual pericol venit din regiunea separatistă a Moldovei, adăugând că miza Kievului este de a se apăra, nu de a deschide un al doilea front.

Așa cum sunt dispuse unitățile ucrainene și tipul de fortificații pe care-l au ucrainenii, aceste acțiuni sunt defensive, nu ofensive. Mai curând Ucraina s-a temut tot timpul de o ofensivă, de un atac din regiunea transnistreană și de mai multe ori s-a vehiculat această ipoteză, că regiunea transnistreană ar putea fi folosită drept spațiu de unde s-ar extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, a declarat Oleg Serebrian la o emisune tv.

Oficialul se arată sceptic în privința unui potențial atac sub steag fals din regiunea transnistreană care ar provoca Ucraina să atace. Referindu-se la tranșeele săpate de partea ucraineană de-a lungul graniței cu Republica Moldova, acesta a afirmat că acțiunea are menirea de a stopa fenomenul contrabandei la frontieră.

S-a vorbit în spațiul public că ar putea avea loc o operațiune sub steag fals. Personal, nu cred în această ipoteză. S-a vorbit și anul trecut despre această ipoteză. Ce ține de săparea tranșeelor la graniță, stoparea fenomenului contrabandei poate fi un element, dar tranșeele sunt defensive, nimeni nu se pregătește de ofensivă cu tranșee”, a mai spus vicepremierul.

Rusia are în Transnistria un contingent de aproximativ 2.000 de militari, în jur de 500 în cadrul forţei de menţinere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR), urmaşul Armatei a 14-a de gardă sovietică.

Moscova nu vrea să retragă militarii GOTR, deși Chișinăul a cerut acest lucru, și susține că aceștia asigură paza şi securitatea depozitelor de muniţii de la Cobasna, o localitate situată la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...