Granița dintre Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, mai periculoasă decât crezi: unde se întâlnesc “giganții”

Gabriel Peneș, Iulia Statie 29.03.2023, 15:32
Granița dintre Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, mai periculoasă decât crezi: unde se întâlnesc “giganții”

Granița dintre Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, mai periculoasă decât crezi. Cele două mari întinderi de apă ale Pământului ocupă mai mult de jumătate din suprafața planetei. „Giganții” se întâlnesc într-o zonă renumită pentru pericolul navigării în apele sale, aflată în punctul cel mai sudic al continentului sud-american, Capul Horn. Spre deosebire de ce s-a susținut până acum, cele două oceane își amestecă apele, clipul viral de acum câțiva ani fiind un fake.

Granița dintre Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, mai periculoasă decât crezi

Dacă stai în cel mai sudic punct al Americii de Sud ai putea vedea cu aproximație locul exact în care Oceanul Pacific întâlnește apele Atlanticului. Este vorba de Capul Horn, aflat la capătul arhipelagului Țara de Foc, ce aparține de Chile.

Un clip de acum câțiva ani, ce a devenit viral, arăta o adevărată „graniță” între apele celor două mari oceane, în culori diferite și care nu s-ar amesteca, rămânând separate precum uleiul cu apa. Explicația era aceea că Pacificul are un nivel mult mai ridicat de sedimente și o salinitate crescută, în timp ce undele Atlanticului conțin mai mult fier și o cantitate de sare mai redusă, locul acelei „granițe” fiind situat, însă”, undeva în Golful Alaska, deci la capătul opus al planetei, față de Capul Horn.

Clipul a dispărut între timp, deși imaginile lui mai sunt invocate, uneori, și azi, dar acea separare nu este reală. De altfel, oricine vine la Capul Horn poate observa că nu există aproape nicio diferență între apele celor două oceane, scrie iflscience.com.

Oceanul Pacific este este cel mai mare ocean din lume, acoperind aproximativ 33% din suprafața Pământului, Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ, acoperind aproape 20% din suprafața sa. Numele Oceanului Pacific provine din latinescul Mare Pacificum, ce înseamnă mare liniștită, în timp ce denumirea Oceanului Atlantic se trage din mitologia greacă și înseamnă Marea lui Atlas, personajul din mitologia greacă ce poartă Pământul pe umeri.

Granița dintre Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, mai periculoasă decât crezi: unde se întâlnesc “giganții”
O imagine falsă cu așa-zisa „graniță” dintre Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic a circulat în mediul online timp de câțiva ani

Unde se întâlnesc “giganții”

În ciuda denumirii sale înselătoare, în Pacific există nenumărate furtuni, taifunuri, uragane, cutremure subacvatice, tsunami-uri și alte fenomene naturale cu energii uriașe. Dar primii marinari europeni care au ajuns la Capul Horn au găsit, întâmplător, o mare liniștită.

Primul „lup de mare” care a traversat Capul Horn, trecând dintr-un ocean în celălalt, a fost navigatorul olandez, Willem Schouten, de la Compania Indiilor de Est, în 1616. De altfel, zona a fost numită așa după orașul olandez Hoorn. Pentru secole, ruta respectivă a fost esențială pentru comerțul mondial, fiind singura cale de acces maritimă dinspre Atlantic către Pacific.

Marinarii au avut de înfruntat apele deosebit de periculoase din dreptul Capului Horn, zona fiind o mare provocare pentru orice navigator din cauza sistemelor extreme de presiune scăzută ce generează vânturi furtunoase și imprevizibile. În plus, apele sunt extrem de reci, fiind o provocare în plus pentru navigatori.

Ruta ce traversează Capul Horn și-a pierdut importanța, odată cu inaugurarea Canalului Panama, în 1914. De atunci, zona de întâlnire a celor două mari oceane a fost vizitată mai mult de exploratori ori de amatorii de senzații tari pe mare, în speciale pasionații de yahting.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....