Graficul orelor pe care ar trebui să le dormi, în funcţie de vârstă. Punem pariu că habar nu aveai?

Ana Anitoiu 26.01.2021, 09:42
Graficul orelor pe care ar trebui să le dormi, în funcţie de vârstă. Punem pariu că habar nu aveai?

Graficul orelor pe care ar trebui să le dormi, în funcţie de vârsta pe care o ai, a fost stabilit de specialiștii în somnologie. Multe persoane aleg să nu respecte aceste reguli, crezând că în acest fel câștigă timp, fără să știe că lipsa unui somn odihnitor poate avea efecte negative ce pornesc de la scăderea capacității de concentrare și învățare și pot ajunge până la provocarea unor boli grave.

Graficul orelor pe care ar trebui să le dormi, în funcţie de vârstă. Ce boli riști să faci dacă nu-l respecți

În primul rând, lipsa unui somn odihnitor poate duce la boli respiratorii sau la agravarea acestora, în cazul în care ele există deja. În plus, atunci când spui ”adio” unor ore pe care ar trebui să le aloci somnului spui ”salut” riscului de a face boli cardiovasculare. De ce? Pentru că somnul ajută la reglarea tensiunii arteriale, a nivelului de zahăr din sânge și la reducerea inflamațiilor din organism. De asemenea, dacă nu respecți graficul orelor pe care ar trebui să le dormi, în funcție de vârsta pe care o ai, te poți trezi cu un sistem imunitar slăbit.

Mai mult, în lipsa somnului suficient, este afectată producția de hormoni, inclusiv cea de testosteron și de hormoni de creștere. De aceea, mai ales la copii, nerespectarea unui program strict de somn poate avea consecințe referitoare la dezvoltarea lor. Totodată, persoanele care nu dorm atât cât ar trebui riscă să aibă probleme cu greutatea, dar și să fie diagnosticate cu diabet de tip 2. Aceste riscuri se adaugă altor consecințe, printre care se numără: tulburările de memorie, lipsa capacității de concentrare și asimilare de noi informații, pierderea motivației, riscul de depresie și iritabilitatea. Citește mai multe pe Știri din Lume și află care este graficul orelor pe care ar trebui să le dormi, în funcţie de vârstă!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...