Grădinițele și școlile private pot face ore online. Raed Arafat: ”Nu e discriminare, e abordare diferită”. Ce s-a întâmplat la stat

Ioana Bucur 25.10.2021, 15:55
Grădinițele și școlile private pot face ore online. Raed Arafat: ”Nu e discriminare, e abordare diferită”. Ce s-a întâmplat la stat

Raed Arafat, precizări importante. Șeful DSU a anunțat că grădinițele și școlile private pot face ore online. Când intră în vigoare decizia CNSU.

Ore online pentru grădinițele și școlile private

Confuzia creată cu privire la soarta școlilor și grădinițelor private a fost remediată de autorități. Duminică, ministrul Educației spunea că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni, 25 octombrie.

„Art 8, 1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele 21 care funcţionează după curriculum altor state. Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebui să fie reglementat prin Hotărâre de Guvern”, a declarat, duminică, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă instituţiile private de educaţie vor putea primi elevi începând de luni, ministrul a precizat: „Conform articolului 8, 1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online. Din păcate, art 8, 1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria şi a reglementat vacanţa în unităţile de stat”.

Începând de luni, 25 octombrie, elevii din grădiniţele şi şcolile de stat intră în vacanţă pentru două săptămâni, în contextul creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Raed Arafat, despre valul cinci al pandemiei
Șeful DSU, despre posibilitatea unui val cinci al pandemiei în România

„Prezenţa fizică este interzisă, nimeni nu-i opreşte să facă online”

Luni, după ședința de Guvern,  cel care a făcut lumină a fost șeful DSU. Raed Arafat a anunțat că școlile private vor fi ele obligate să suspende activitatea cu prezenţă fizică, acesta explicând că nu se poate impune unităţilor private să intre în vacanţă, acestea având posibilitatea de a face acest lucru sau cursuri online.

„La nivelul şcolilor private – că acesta a fost unul dinte subiectele importante de clarificat (…) ele au fost prevăzute în hotărârea CNSU de data trecută, nu s-a translatat în Hotărârea de Guvern. Hotărârea de acum prevede că activitatea fizică se suspendă (…)în unităţile private de învăţământ.

Prezenţa fizică este interzisă, nimeni nu-i opreşte să facă online, dar nu cu prezenţă fizică în şcoală”, a declarat, luni, şeful DSU.

Arafat a precizat că decizia va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, punctând că nu se poate vorbi despre discriminare, ci despre un alt mod de abordare a situației.

„Nu este discriminare, este abordare diferită”, a mai spus Arafat, legat de faptul că școlile private pot face ore online, precizând că și cei din privat pot decide să dea vacanță, având în vedere că oricum era programată vacanță pentru cei mici.