EXCLUSIV

Grad de ocupare la capacitate maximă de o săptămână. Beatrice Mahler: „Eu cred că încă 2 săptămâni vom avea un număr crescut de cazuri”

Gabriela del Pupo 09.02.2022, 12:57
Grad de ocupare la capacitate maximă de o săptămână. Beatrice Mahler: „Eu cred că încă 2 săptămâni vom avea un număr crescut de cazuri”

Spitalele fac față cu greu numărului de persoane care ajung cu forme grave în secțiile Covid sau chiar la Terapie Intensivă. Chiar dacă după cifrele record de peste 40.000 de cazuri pe zi, situația s-a ameliorat, numărul de persoane internate va scădea doar după câteva săptămâni.

„Noi trebuie să reținem că presiunea pe spitale urmează cam la o săptămână creșterea cazurilor raportate”

Săptămâni de foc pentru medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, unde secția Covid funcționează la capacitate maximă de o săptămână și cel mai probabil va rămâne în această situație pentru alte 14 zile. Managerul spitalului spune că cei care suferă și de alte boli grave trebuie internați pentru o monitorizare permanentă a stării de sănătate.

„Institutul „Marius Nasta” de o săptămână are secția de Covid la capacitate maximă. Încă nu (așteptăm o revenire la normal n.r). Noi trebuie să reținem că presiunea pe spitale urmează cam la o săptămână creșterea cazurilor raportate zilnic de către comunicarea oficială. Prin urmare eu cred că încă 2 săptămâni vom avea un număr crescut de cazuri, pentru că sunt persoane vârstnice cei care vin acum să se interneze cu motiv de comorbidități, care au nevoie nevoie de internare și din prisma decompensării bolilor de bază pe care le au.

Procentul celor nevaccinați pe secție este undeva în jur de 60%, în Terapie Intensivă este însă mult mai mare, variază foarte mult pentru că din păcate în ultimele 2 zile am avut un număr mare de decese în Terapie Intensivă și s-a schimbat destul de mult procentul. Dar marea majoritate din Terapie Intensivă sunt nevaccinați.” a declarat pentru impact.ro managerul spitalului Beatrice Mahler.

Institutul Marius Nasta, coplesit de valul de pacienti bolnavi de covid. Beatrice Mahler „Cel mai dificil lucru este sa asiguram oxigenul. Va trebui sa ii punem doi in pat ”
Imagini din Institutul Marius Nasta

Condițiile din spitale sunt menținute cu costuri mari

Sute de spitale din România își desfășoară activitatea în clădiri vechi, Marius Nasta nu face excepție însă a mutat doar activitatea administrativă în acele clădiri. Facturile însă au venit pe măsura încercării de a păstra condiții decente în saloane. Spre deosebire de alte spitale din Capitală însă, se pot asigura condiții decente datorită unei centrale proprii.

„În clădirile în care sunt în acest moment pacienți nu avem atenționare de risc seismic, iar încălzirea este prin centrală proprie ceea ce ne permite să asigurăm o temperatură bună pe saloane, un confort termic asigurat, dar costurile sunt pe măsură. Factura este de 500.000 pentru luna ianuarie. Pentru luna de iarnă factura s-a dublat,factura la energie electrică s-a dublat și ea.

Deocamdată însă prin Hotărârea de Guvern care a fost emisă în 2021 avem asigurate cheltuielile spitalului de către Casa de Asigurări și acest lucru ne permite să ne concentrăm atenția asupra nevoilor pe care le are pacientul, asistența medicală în speță.” a mai precizat managerul.

Insitutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” are peste 10 secții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...