Google, dat în judecată de administrația Trump. Acuzațiile care se aduc gigantului IT sunt extrem de grave

Stan Filon / 20.10.2020, 19:22
Google, dat în judecată de administrația Trump. Acuzațiile care se aduc gigantului IT sunt extrem de grave

Cu câteva săptămâni îmnaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, Departamentul american al Justiţiei cheamă în judecată gigantul Google, iar acuzațiile sunt foarte grave.

Administrația Trump dă în judecată compania Google

Gigantul din domeniul tehnologiei este acuzat de încălcarea legislaţiei concurenţei, potrivit unei surse la curent cu dosarul, relatează Reuters. Google este acuzat de încălcarea legislaţiei concurenţei prin modul în care îşi tratează concurenţa pe motorul de căutare şi în publicitatea firmelor rivale – prin care caută să-şi păstreze dominaţia şi să se folosească de puterea pe care o are pentru a vinde şi mai multă publicitate.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii Google nu au comentat încă demersul Departamentului de Justiție. Momentul ales în vederea depunerii dosarului – cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale – poate fi considerat un gest politic, deoarece preşedintele în exerciţiu Donald Trump le-a promis susţinătorilor săi să tragă la răspundere anumite companii pe care le acuză de înăbuşirea vocilor conservatoare.

Administratia Trump da in judecata compania Google
Administratia Trump da in judecata compania Google

Gigantul din IT este acuzat de încălcarea legislaţiei concurenţei

Acest proces intervine la mai bine de un an după ce Departamentul Justiţiei şi Comisia Federală a Conerţului (Federal Trade Commission, FTC) au lansat investigaţii antitrust vizând patru mari companii în domeniul tehnologei – Amazon.com, Apple Inc, Facebook Inc şi Google. Groups. Procurori generali au lansat, de asemenea, anchete împoriva Facebook şi Google.

Administrația Trump este și ea acționată în instanță, la rândul ei. Tesla a dat în judecată, luna trecută, guvernul Statelor Unite şi pe reprezentantul pentru comerţ al SUA, Robert Lighthizer, în urma tarifelor administraţiei Trump aplicate asupra produselor importate de companie din China, transmite CNBC.

Tesla dă în judecată Guvernul

Compania fondată de Elon Musk vrea ca instanţa să anuleze două tarife impuse de administraţia preşedintelui Trump şi să returneze, cu dobândă, fondurile plătite de producătorul de maşini electrice din cauza tarifelor.

Tarifele propriu-zise sunt cunoscute drept Lista 3 şi Lista 4. Lista 3 a intrat în efect în 2018 şi impune în prezent tarife de 25% pentru produsele importate din China, valoarea totală ajungând la 200 de miliarde de dolari. Lista 4 a intrat în vigoare în 2019 şi constă în tarife de 7,5% pentru importuri de 120 de miliarde de dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI