Gogoşi pufoase, reţeta tradiţională. Se decupează cu paharul, aşa cum făceau bunicile

Iancu Andreea 03.05.2022, 13:10
Gogoşi pufoase, reţeta tradiţională. Se decupează cu paharul, aşa cum făceau bunicile

Unul dintre cele mai savuroase și îndrăgite deserturi ale copilăriei sunt gogoșile bunicii. Cu toții ne amintim cum o ajutam să le pregătească, decupând aluatul pufos cu paharul. Dacă îți dorești să retrăiești momentele frumoase din trecut, poți încerca rețeta tradițională de gogoși pufoase, la fel ca cea pe care o pregăteau bunicile noastre. Sunt delicioase și deloc greu de făcut.

Rețeta tradițională de gogoși pufoase. Cum să faci cel mai savuros desert al copilăriei

Gogoșile decupate cu paharul sunt imaginea copilăriei multora dintre noi. Gustarea pe care obișnuiam să o pregătim cu bunicile noastre este și astăzi apreciată, astfel că sunt mulți nostalgici care își doresc să se bucure de savoarea gogoșilor pufoase. Iar rețeta nu este deloc una complicată, fiind necesare doar câteva ingrediente și puțină dragoste pentru mâncare, la fel ca cea pe care o adăuga mereu bunica în preparatele sale.

Copiii și adulți adoră deopotrivă gogoșile pufoase, pe care unii le preferă servite cu zahăr pudră deasupra sau cu gem. Pentru a te bucura de acest preparat delicios, ai nevoie de ingrediente simple și modul de pregătire al acestora. Aluatul pufos se împarte apoi cu ajutorul unui pahar sau al unor forme speciale, astfel încât să obții gogoși cu un aspect plăcut.

Rețeta tradițională de gogoși pufoase
Gogoșile pufoase ale bunicii, unul dintre deserturile preferate ale copilăriei

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă de grâu
  • 2 ouă proaspete de mărime medie
  • un pahar de lapte de vacă
  • jumătate de pahar de zahăr tos
  • un plic drojdie (7 g) sau proaspătă (25 g)
  • coaja unei lămâi
  • 2-3 linguriţe esenţă vanilie
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră sau glazură de ciocolată pentru decor

Cum se prepară gogoșile bunicii

Pentru a pregăti aluatul pentru gogoși pufoase începe prin a încălzi laptele, care însă nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere. Dizolvă drojdia în laptele cald și apoi pune puțină făină, aproximativ 2-3 linguri, pentru a obține o compoziție cu textură asemănătoare iaurtului. Acest amestec este denumit maia sau plămadă și trebuie lăsat la crescut timp de 15 minute, într-un loc călduros.

După ce maiaua a crescut, se adaugă în compoziție cele două ouă, coaja de lămâie rasă și vanilie în funcție de gust. Totul se amestecă bine și se omogenizează, adăugând treptat făina până când se va obține un aluat elastic, ce nu se lipește, asemănător celor de pâine. Aluatul gogoșilor se pune din nou la o nouă etapă de creștere. Timp de 15-20 de minute acesta ar trebui să își dubleze volumul.

Pudrează blatul de lucru cu făină și așază aluatul de gogoși, pe care să îl întinzi într-o foaie de grosimea unui deget. Utilizează un sucitor sau făcăleț, ori o sticlă în lipsa acestora. Pentru a decupa formele, poți apela la un pahar, iar aluatul rămas în urma acestei proceduri se frământă din nou și se întinde într-o nouă foaie, până când se epuizează. Fiecare dintre gogoși se lasă la crescut pentru câteva minute și apoi se pun la prăjit, într-o tigaie cu ulei încins. Ele se prăjesc pe ambele părți și se servesc cu diferite glazuri, după preferințe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...