Gogoşi de post pufoase şi aromate. Reţeta pe care orice gospodină trebuie să o ştie

Iancu Andreea, Anca Lupescu 23.03.2021, 10:18
Gogoşi de post pufoase şi aromate. Reţeta pe care orice gospodină trebuie să o ştie

Gogoșile reprezintă desertul acela savuros de la care nimeni nu se sustrage, mai cu seamă că vine încărcat cu amintiri din copilăria la bunici. Mirosul de aluat aromat care învăluia casa este de neuitat, la fel ca și gustul dulceag al zahărului pudră de deasupra. Chiar dacă ți-ai dori să recreezi acest scenariu, poate că postul sau obiceiurile alimentare de astăzi te împiedică să cauți rețeta în caietul bunicii. Există însă o variantă pentru cei care își doresc gogoși de post, la fel de pufoase și aromate precum cele de odinioară. Încearcă rețeta de mai jos și vei descoperi o nouă pasiune pentru deserturile de post.

Care sunt ingredientele de care ai nevoie

  • 500 g făină
  • 1 linguriță cu vârf zahăr zahăr
  • 6 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
  • 350-400 ml apă calduță
  • 2-3 linguri ulei
  • arome după preferință: vanilie, coajă de lămâie sau portocală, rom, scorțișoară
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră vanilat pentru decor
Rețetă de gogoși de post
Rețetă de gogoși de post

Mod de preparare pentru rețeta de gogoși de post

În primul rând, începe prin a cerne făina și a o aerisi. Apoi, adaugă drojdia uscată și zahărul și amestecă ingredientele. În cazul în care optezi pentru drojdie proaspătă, asigură-te că ai omogenizat-o înainte cu o linguriță de zahăr înainte de a o turna peste făină. Adaugă apoi sarea și aromele alături de 400 de ml de apă. Amestecă totul și ai grijă la consistența aluatului. Dacă acesta este prea tare, adaugă încă puțină apă, aproximativ 1-2 linguri, ori făină, în situația în care acesta este încă moale. Încorporează bine ingredientele frământând aluatul timp de aproximativ 10 minute, adăugând treptat câte puțin ulei. Coca obținută se lasă la dospit la cald, într-un vas acoperit.

După ce aluatul și-a dublat volumul, se rup bucățele din el și se modelează gogoșile în funcție de forma și mărimea dorite. Se poate întinde o foaie din coca obținută, de aproximativ 1 cm grosime, pe care apoi o poți decupa cu ajutorul unui pahar, formând mai multe cercuri. Și formele se lasă la dospit timp de 15 minute înainte de a le pune la prăjit în uleiul încins, la foc potrivit.  Atunci când acestea sunt aurii pe o parte, ele se întorc pe partea cealaltă. În situația în care dorești o variantă mai sănătoasă, poți să așezi aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt înainte de ultima dospire și apoi să le coci la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit. La final se pot servi pudrate cu zahăr sau se pot umple cu gem, ori se pot glasa cu fondant de patiserie.

Ce meserie și-au dorit părinții lui Cristi Brancu pentru fiul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...